Понедељак, 19. Јун 2023.

ЗЛАТНИ КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

Доделом јубиларних повеља и концертом групе „КАЛЕМ“ синоћ су у Неготину почели 50. Крајински обичаји“. Дводневна манифестација изворног народног стваралаштва пола века чува од заборава наше обичаје, музику и народне игре са ових простора и негује сећање на чувену битку на Штубику и Малајницу која се одиграла 1807. године.

 

 

 

„Општина Неготин је поносна на јунаштво и храброст наших предака и из тог разлога безрезервно подржавамо организацију оваквих манифестација. Обележавање значајних датума је важно да бисмо деци и младима указали на величину и значај жртава које су наши преци поднели како бисмо ми данас живели слободно. Поред велике захвалности морамо се трудити да се хероизам наших предака никада не заборави. Кажу да они који не памте прошлост, осуђени су на то да је понове, а ми то не желимо да дозволимо. Пола века трајања Крајинских обичаја је за свако поштовање и желим организаторима догађаја да и у наредним годинама истрају у настојањима да се наши корени кроз очување и презентовање старих игара, обичаја и народног стваралаштва не забораве и да постану што видљивији младим нараштајима.“, поручио је отварајући 50. „Крајинске обичаје“, Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин.

 

 

 

Организатор „Крајинских обичаја“ неготински Дом културе је захвалио јубиларним повељама покровитељима догађаја, сарадницима и појединцима који су дали свој допринос у организацији манифестације. Покровитељи 50. Крајинских обичаја су Министарство културе и Општина Неготин а суорганизатори Месна заједница Штубик, КУД „Прераст“ и Основна школа „Хајдук Вељко“ из Штубика.

 

Неготинска публика уживала је у народним песмама из наше земље али и региона у обради групе „Калем“ коју чине академски музичари Стефан Илић и Душан Поповић Липовац. Илић и Поповић су представили и неке своје композиције са албума „Трагом снова и предања“, а посебним аплаузом присутни су наградили њихову обраду песме „Расло ми је бадем дрво“.

 

 

 

Другог дана Крајинских обичаја, након свечаног дефиле учесника, делегације локалне самоуправе, Дома културе "Стеван Мокрањац", Историјског архива Неготин, месних заједница Штубик и Малајница, КУД „Прераст“ и ОШ „Хајдук Вељко“ положиле су цвеће на споменик палим ратницима у бици на Штубику и Малајници.

 

 

 

У наставку програма на великој сцени у Штубику уследили су наступи ученика штубичке основне школе, изворних група и КУД-ова, избор најлепше чобанице а у школском гају такмичења у народним вештинама. За најлепшу чобаницу проглашена је Анђела Ђурић из Сикола. За прву пратиљу изабрана је Матеа Бешинић из Злота а другу пратиљу Емилија Станикић из Сумраковца.

 

У такмичењима у народним вештинама школском гају најбржа у брзом упредању вуне била је Јелица Дуцић из Штубика, у брзом припремању качамака најбоља је Негослава Ђурић из Сикола, у потезању чобанског штапа највештија је била Снежана Бутаревић из Буковча, бацању каменса с рамена Андрија Богић из Малајнице који је био најбољи и у дисциплини сок у даљ а у надвлачењу конопца као најјача екипа показала се екипа домаћина.