Понедељак, 02. Фебруар 2015.

Завршна конференција пројекта „Унапређење управљања јавном имовином у општинама Неготин и Кладово“

У Неготину је одржана завршна конференција пројекта „Унапређење управљања јавном имовином у општинама Неготин и Кладово“, на којој су говорили чланови пројектног тима, сарадници на пројекту и стручни сарадници општина Неготин и Кладово. Пројекат је део програма EXCHANGE 4 који финансира Европска унија, а спроводи Стална конференција градова и општина.

“Током трајања пројекта, у потпуности је остварен планирани циљ, а то је унапређење институционалних, административних и информационих капацитета за управљање имовином у општинама Неготин и Кладово. Као резултат пројекта имплементиран је информациони систем за управљање имовином у општини Неготин, спроведене су процедуре за пренос власништва над државном имовином на општину Неготин, креиран је средњорочни план управљања имовином у општинама Неготин и Кладово и унапређена видљивост и транспарентност јавне имовине и механизама њеног комерцијалног коришћења у овим општинама– истакла је између осталог Александра Матић, из Канцеларије за локални економски и рурални развој општине Неготин, говорећи о резултатима пројекта. 

Кроз пројекат је ангажовано четворо стручних људи у Канцеларији за попис имовине општине Неготин. Ова канцеларија је од маја прошле до јануара ове године, обрадила 3333 НЕП образаца, попуњено је 895 образаца за процену вредности имовине, поднето 136 захтева за издавање потврда о евиденцији непокретности у јавну својину од стране Републичке дирекције за имовину и издато 100 потврда о евидентирању у јавну својину општине Неготин, а донето је и 66 решења Републичког геодетског завода за упис општинске својине.

Пописом су прикуљени подаци о значајним локалитетима за област привреде, културе и туризма. Наиме, обухваћена су подручја која су планским актима предвиђена за развој индустрије као што је грађевинско земљиште у својини општине на Радујевачком путу, али и подручја интересанта због својих природних одлика за развој туризма попут непокретности на Стеванским ливадам у КО Сиколе, и објекти који су проглашени за непокретна културна добра пивнице у Рајцу и Рогљеву. Кроз НЕП обрасце, обрађиване су службене зграде, пословне просторије, стамбене зграде, станови, гараже, некатегорисани путеви, општински путеви, улице, који нису део аутопута или државног пута првог  и другог реда, тргови, јавни паркови. Предмет евидентирања, по препоруци Дирекције, није било грађевинско земљиште, на коме је као корисник била уписана општина и организације односно јавна предузећа и установе, чији је оснивач, а њих има укупно 61. С обзиром да није урађен катастар водова при Служби за катастар непокретности Неготин, предмет евидентирања нису биле ни водоводне, канализационе и топловодне мрежерекао је Предраг Станић, шеф Одељења за општу управу, имовинске и стамбено комуналне послове

У оквиру пројекта реализована су два петодневна тренинг за запослене у сектору управљања јавном имовином у општинама Неготин и Кладово, обезбеђена су 3 десктоп рачунара, лап топ, 2 штампача, 2 скенера и пратећи софтвер. Креиран је и одштампан промотивни материјал, а израђене су и 4 тематске студије за општину Неготин и Кладово, о којима је говорио Игор Мишчевић, сарадник на пројекту.

“Средњорочни програм управљања имовином у општини Неготин и Кладово, обухвата аналитички документ који је обрадио правни, организациони, финансијски и стратешки оквир документације који је локална самоуправа израдила и на бази тих докумената креиран је акциони план и дефинисани су приоритети за реализацију. Као један документ који је наставак ових студија израђен је и Каталог инвестиционих пројеката или боље рећи локација општина Неготин и Кладово. У њима је направљена једна агрегација најбитнијих аспеката урбанистичких планова, геодетских и правно-имовинских аспеката који су обрађивани, тако да заинтересована лица за инвестиције на тим локацијама могу да се врло брзо и кратко информишу о тим пројектима. Локације за које у општини Неготин израђене анализе су Индустријска зона складишта у Неготину, Индустријска зона у Прахову са луком, неготинске пивнице са фокусом на Рајачке и Рогљевске, Стеванске ливаде и пројекат Дунавски бисер код Михајловца. То су пројекти чијом би се реализацијом највише утицало на укупни развој локалне самоуправе“.    

 

Укупна вредност пројекта била је 102.808,02 евра, што представља 85,57% укупне вредности пројекта, док су остатак финансирале локалне самоуправе кроз ангажовање својих кадровских и других ресурса.