Понедељак, 02. Фебруар 2015.

Завршна конференција пројекта "Рука која помаже"

У просторијама Градске управе у Зајечару, одржана је завршна конференција пројекта „Рука која помаже“, који је реализован у Зајечару, Неготину и Мајданпеку.


Пројекат је  финансирала Европска унија, у оквиру грант шеме програма ЕU Exchange, који спроводи Стална конференција градова и општина.

Завршној конференцији присуствовао је Горан Богић, заменик председника СО Неготин, Бранкица Димитријевић, координатор пројекта и представници Центра за социјални рад из Неготина.  


Пројекат је трајао годину дана и имао за циљ да допринесе унапређењу услуга социјалне заштите старије популације на локалном нивоу укључујући очување људског достојанства, поверења и аутономије корисника и повећање осетљивости јавности на њихове специфичне потребе.


Кључни актери у спровођењу пројектних активности су локалне самоуправе, центри за социјални рад, сеоске месне заједнице, домови здравља, и представници сектора цивилног друштва, док су крајњи корисници пројекта корисници услуге социјалне заштите „Помоћ у кући“. У склопу пројектних активности за 282 корисника четири месеца је пружана услуга помоћи у кући, а у оквиру пројекта, акредитовано је и 39 геронтодомаћица, које су оспособљене за пружање ове услуге.


У оквиру пројекта „Рука која помаже“ набављено је возило за потребе Центра за социјални рад у Неготину, док су у Зајечару и Мајданпеку реконструисани и опремљени објекти за подршку у раду геронтодомаћица.

Укупна вредност пројекта је 174.538,00 евра, док је вредност донације 147.833,69 евра.