Субота, 22. Септембар 2018.

Завршени 53.“ Мокрањчеви дани“

Концертом Хора и Симфонијског оркестра РТС-а, заједно са неготинским дечијим хоровима и доделом фестивалских плакета, завршени су 53. „Мокрањчеви дани“. Фестивал званично затворио Владимир Величковић, председник општине Неготин.

 

Посебан доживљај за фестивалску публику 53. „Мокрањчевих дана“ био је концерт Хора и Симфонијског оркестра РТС-а заједно са дечијим хоровима из Неготина, под руководством Бојана Суђића са својим иновативним, врло оригиналним и зналачким тумачењем популарне Орфове композиције “Carmina burana”.

 

Хор Радио-телевизије Србије, који већ неколико година уназад својим велелепним концертима спушта завесу на Фестивал посвећен највећем српском композитору и ове године је одушевио неготинску публику, која је готово до последњег места испунила салу Дома културе, а извођаче и прослављеног диригента испратила громогласним вишеминутним аплаузом на крају концерта.


Солисти на вечерашњем концерту били су Александра Јовановић, сопран, Драгутин Матић, баритон и Александар Толимир, тенор.


Посебно занимљив био је и наступ неготинских дечијих хорова “Вивак” под управом Драгане Мариновић - Симоновић, хор ОМШ при Уметничкој школи “Стеван Мокрањац” под управом Александре Ђукић и хор ОШ “Вук Караџић, којим је дириговала Татјана Милосављевић.  

 

По завршетку концерта, уследила је завршна реч селектора проф. др Соње Маринковић.


"Уметници који су за вас ових 7 дана показали шта знају и могу , колико талента имају, колико љубави, за оно што раде, учинили су да заиста живимо седам фестивалских празника. Мислим да смо се нахранили за годину која долази, да имамо једну нову снагу, једну нову веру,  и у сопствене могућности,  и верујем да ћемо сви моћи да  нађемо надахнуће за нова траганаја за лепотом, за смислом, за оним што нам је у наслеђе оставио Стеван Мокрањац, да то добро, плодно семе развијамо, носимо, ширимо светом у славу његове вечности! Хвала вам."

53. фестивал „Мокрањчеви дани“ затворио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин, који је нагласио да је Мокрањац, својим рођењем и делом, Неготин прогласио стециштем културе, изузетних музичких догађаја, местом – легатом за сва времена, које уметнике на себи својствен начин, пригрли и обавеже да нас посете поново.


„Фестивал, у славу музике и ванвременског српског културног блага, привукао је ове године преко 1000 учесника из Србије, Бугарске, Словеније, Румуније, Албаније. Посебно нам је драго што су и ове године учествовали и Мокрањчеви следбеници из нашег града јер неговање хорског певања, чији је родоначелник био Мокрањац, део је наше мисије. Мисије коју су подржали поред Општине Неготин,  Министарство културе и информисања Републике Србије, бројни покровитељи, пријатељи, медији, спонзори. Упућујем им велику захвалност. Захваљујем и ове године на наступима свим учесницима, маестру Бојану Суђићу, чији концерти дају посебну уметничку ноту фестивалу, селектору 53. Мокрањчевих дана, проф. др Соњи Маринковић, Програмској комисији, организатору свечаности Дому културе и свим неготинским институцијама и појединцима који су дали свој допринос. Велику захвалност дугујем вама, драгој  публици, која је и ове године пратила све што се дешавало. Почев од музичке изложбе на отвореном у центру, до најзначајнијих концерата. И на крају посебно хвала упућујем неготинској публици  која је посећивала дивне концерте на отвореном у 11 а коју су чинила махом деца, стасавајући на тај начин у неке нове Мокрањчеве следбенике. Они су наша нада и будућност.  Као што је на пример и Андрија Милошевић, млади Неготинац, аутор овогодишњег ликовног решења визуелног идентитета фестивала који је његов дипломски рад, што више него охрабрује и говори да стасавају генерације које воле фестивал и схватају  значај стваралаштва Стевана Стојановића Мокрањца за Неготин, Србију, свет. Као Мокрањчеви суграђани, следбеници, поштоваоци, можемо рећи да смо се овогодишњим свечаностима, достојно захвалили  нашем Стевану Стојановићу Мокрањцу. Трудили смо се да будемо добри домаћини и надам се да ће нас по томе и упамтити сви посетиоци а посебно гости који су први пут били у Неготину. Себи постављамо за циљ да 54. Мокрањчеви дани буду бар за нијансу квалитетнији, посећенији и афирмисанији. У име Општине Неготин, поштоваоца Мокрањчевог дела, Мокрањчевих следбеника, и мојих драгих суграђана проглашавам 53. „Мокрањчеве дане“ затвореним.“    


И ове године уручена су фестивалска признања и захвалнице покровитељима неготинских музичких свечаности. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.