Недеља, 01. Октобар 2017.

Завршени 52.“ Мокрањчеви дани“

Изузетним наступом Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије и и врхунског пијанисте Александра Сердара под диригентским вођством Бојана Суђића на маестралан начин је завршен 52. фестивал „ Мокрањчеви дани“ који је ове године, оцена је музичких стручњака и публике и више него оправдао очекивања. 

 

Симфонијски оркестар РТС-а је извођењем Аскезе за велики гудачки оркестар и челесту обележио годишњицу рођења композитора Александра Обрадовића, једног од најзначајнијих симфоничара друге половине XX века.

 

Прослављени пијаниста Александар Сердар извођењем неколико дела Лудвига ван Бетовена је одушевио публику у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“. Концерт је завршен извођењем прве и друге свите из балета „Ромео и Јулија“ Сергеја Прокофјева. Неготинска публика је великим аплаузом наградила маестра Бојана Суђића и чланове Симфонијског оркестра РТС-а који су синоћњим наступом обележили јубилеј, 80 година постојања. 

 

Уследила је додела плакета покровитељима фестивала и завршна реч селектора проф. др Соње Маринковић:

 

„Суочили смо се са огромним изазовом на овом фестивалу. У седам дана, 34 програма, из области музике, ликовне уметности, књижевности. Овај фестивал ћемо, надам се, сви дуго носити у срцу, мислити о овоме што смо доживели,и оно што би за мене било најважније да смо остали достојни величини Мокрањчевог имена. Спремни смо да се суочавамо са традицијом и оном из ренесансе, и из векова који су за нама, али гледамо у будућност. Порука фестивала је мноштво различитости које су живеле у хармонији“ - рекла је проф. Др Маринковић.

52. фестивал „Мокрањчеви дани“ затворио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

 

„Поносан сам што Неготин препознају по нашем Мокрањцу и што је наш град, музичко срце Србије и место правих вредности. Неготин је протеклих недељу дана био центар вредних и изузетних културних дешавања у Србији. Овогодишња светковина, Мокрањцу у част, је још једном потврдила да један мали град на истоку Србије, уз подршку вас, пријатеља и поштоваoца фестивала, оставља траг у историји српске музике и уметности. Мокрањчево стваралаштво, обиље врхунских хорских и композиција духовне музике, српско и светско музичко благо, ове године је у наш град довело преко осам стотина уметника и љубитеља хорског певања. Смењивали су уметници, програми на овој сцени али и другим местима у Неготину. Мастер класеви, концерти током преподнева, промоције, изложбе, вечерњи програми, уметници светског гласа. Можемо слободно рећи - Фестивал за понос! Захваљујем на великој помоћи Министарству културе и информисања Републике Србије, пријатељима и медијским покровитељима фестивала. Посебно захваљујем Програмској комисији, селектору проф. др Соњи Маринковић, председнику комисије др Бранки Радовић, и директору свечаности, Ренати Ђурђевић Станковић, које су одмерено и зналачки Мокрањчеве дане, помериле на лестивицу изнад. Наша помоћ у осавремењивању и обогаћивању фестивала од националног значаја, неће изостати. Мокрањчев дар, његово бесмртно дело обавезује нас на то. Хвала организатору, свим неготинским инсистуцијама, поједницима и публици без које фестивал не би опстао свих ових година. У име Општине Неготин, поштоваoца Мокрањчевог дела, Мокрањчевих следбеника, и мојих драгих суграђана проглашавам 52. Мокрањчеве дане завршеним.“

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.