Среда, 20. Јун 2018.

Завршени 46. Крајински обичаји у Штубику

Изворна фолклорна група из Вражогрнца, свеукупни је победник 46. „Крајинских обичаја“ у Штубику. Титула најлепше чобанице припала је Милици Војводановић из Јасенице.  Манифестацију је под покровитељством општине Неготин организовао Дом културеСтеван Мокрањациз Неготина, у сарадњи са месном заједницом Штубик и Културно-уметничким друштвом “Прерастиз Штубика.

Традиционална смотра изворног народног стваралаштва, приређује се у спомен на велику и часну победу српске војске над надмоћнијом турском у чувеним биткама на Штубику и Малајници 1807. године. У знак сећања, делегације општине Неготин, Дома културе, Општинске организације резервних војних старешина, СУБНОРА, месних заједница Штубик и Малајница, КУД “Прераст” и Основне школе “Хајдук Вељко” из Штубика положиле су венце и цвеће на споменик палим ратницима.

Други дан смотре обележио је наступ дечијих изворних група из Оштреља, Кобишнице и Штубика, као и дечијег ансамбла КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина. Жири је оценио да је најбољи дечији програм приказала изворна група из Кобишнице.

У централном такмичарском делу програма 46. Крајинских обичаја, наступиле су старије групе из Вражогрнца, општина Зајечар, Подгорца општина Бољевац, Оштреља, општина Бор, Јасенице, Шаркамена и Штубика, општина Неготин, а у ревијалном делу етно група „Гергина“ из Неготина, фолклорна група „Флорентиана“из Видина и КУД „Прераст“.

За најбоље извођење изворних игара, диплома је уручена изворној фолклорној групи из Штубика. Стефан Радовановић из Подгорца, награђен је за најбоље извођење мелодије на изворном инструменту. За најбоље извођење изворне песме признање Крајинских обичаја припало је Бобану Јаношевишу из Оштреља, док је најбољу народну умотворину говорио Ненад Петковић из Вражогрнца. Најаутентичнију народну ношњу имала је група из Подгорца, а најбољиприказ обичаја имала је група из Оштреља. Свеукупни победник 46. „Крајинских обичаја“ је изворна група из Вражогрнца.

Титула најлепше чобанице 46. Крајинских обичаја припала је Милици Војводановић из Јасенице. Прва пратиља је Сања Милошевић из Шаркамена, а друга Софија Лазић из  Штубика.

Све награде уручила је Татјана Панић,члан Општинског већа општине Неготин, која је и затворила овогодишњу манифестацију.  

Желим да се на крају овогодишње манифестације захвалим свим учесницима, драгим гостима и домаћинима, организаторима Дому културе, Месној заједници Штубик, Основној школи „Хајдук Вељко“ и Културно уметничком друштву „Прераст“ на уложеном труду и залагању како би 46. Крајински обичаји протекли у најбољем реду. Честитам вам на великој енергији и времену утрошеном у чувању нашег народног стваралаштва. Наша обавеза, чување успомене на чувену битку на Малајници и Штубику се наставља и ми ћемо се потрудити да се и у наредним годинама у ово време окупимо у Штубику и да се број учесника манифестације сваке године увећава. – истакао је између осталог,  Татјана Панић ,затварајући смотру.

46. Крајинске обичаје у Штубику и Неготину, организовао је Дом културе “Стеван Мокрањац” из Неготина, у сарадњи са месном заједницом Штубик и Културно-уметничким друштвом “Прераст” из Штубика, уз покровитељство општине Неготин.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.