Понедељак, 29. Јул 2013.

Завршена Ђердапска регата од Текије до Кусјака

Учесници 12. Ђердапске наутичке регате, после тродневне пловидбе Дунавом, на коју су кренули са старта у Текији, дочекани су јуче, на крајњем одредишту, Кусјачкој плажи код Неготина.

Срдачну добродошлицу уз погачу, со и хладно освежење, приредили су им представници Туристичке организације и посетиоци овог купалишта, који су спас од врелине јулског дана потражили у реци Дунав.

 

И ове године регата се одвијала у три етапе. Прву етапу дугу 26 километара обележила је пловидба и пролаз кроз ХЕ “Ђердап 1″. Друга, најдужа са 46 километара донела је много узбуђења учесницима, у наставку пловидбе према другој ђердапској електрани. Трећа, последња, завршена је јуче, након пређених 20 километа пловног пута Дунавом до плаже Кусјак код Неготина, као крајњег одредишта речног каравана.

Високе температуре обележиле су овогодишњу регату, а број учесника мењао се у зависности од етапе пловног пута Дунавом, од Текије до ХЕ “Ђердап 2″, дугог 92 километра.

 

„Регата је окупила око стотину тридесет учесника у тридесетак пловила. Било је година када је било и више од 250 учесника, а овогодишња регата и поред добрих временских услова спада у ред средњих. У сваком случају регата је успела, била је ово још једна прилика да уживамо у свим лепотама Дунава и да се добро дружимо.“- каже  Вукашин Радић, председник Кајакашког клуба „Текија“ из Текије.

Организатору 12.Ђердапске наутичке регате, Кајакашком клубу „Текија“ из Текије, подршку су пружиле Туристичке организације општина Неготин и Кладово, у жељи да афирмишу туристичке потенцијале овог дела Србије, Ђердапска језера и спортове на води.

 

„Циљ Туристичке организације општине Неготин је да кроз овакве манифестације промовишемо Дунав, као велики потенцијал за развој туризма, а посебно за развој спортова на води, односно разних наутичких спортова. Уједно, ово је и промоција Неготина, као општине која излази на Дунав и којој 40 км обале Дунава пружа велики потенцијал за развој туризма на води.“ – рекао је Душан Петровић, директор Туристичке организације општине неготин, који је и поздравио учеснике регате.   

 

У завршници регате, уз промотивне вожње Дунавом, одржано је и такмичење рекреативаца у веслању. На Кусјачкој плажи,заинтересованиучесници и гости одмерили су снаге у турниру у одбојци на врелом песку, који су организовали Одбојкашки клуб „Хајдук Вељко“ и Туристичка организација општине Неготин.