Уторак, 28. Април 2015.

Завршен такмичарски део Сусрета села

Сусретима у Буковчу, Мокрању и Јабуковцу, завршен је такмичарски део овогодишњих Сусрета села.

   

Чланови културно-уметничког друштва „Димитрије Беливакић“ из Буковча дочекали су у петак госте из Карбулова. Домаћини су кроз свој програм „Бал уочи Светог Василија“ покушали да покажу аутетичност таквог бала, који се организовао 13. јануара и којим је испраћана стара и дочекивана Нова година.  

 

Чланови гостујућег ансамбла представили су се програмом под називом "Први Ђурђевдан после Великог рата", којим су приказали како су се повратници из Великог рата после дугогодишњег ратовања по први пут окупили на једном од најлепших обичаја – Ђурђевданском уранку.

   

У суботу су у Мокрању своје програме још једном приказали чланови културно-уметничких друштава „Мокрањац“ и „Чучук Стана“ из Сикола.

   

Чланови културно уметничког друштва из Сикола представили су народни обичај “Просидба”. Обичај нашег краја је да се, када момак стигне за женидбу, ангажују одређене особе које иду по селу и проналазе одговарајућу прилику за њега. По народном казивању, прозваше их проводаџијама. Првенствено су то радиле жене, проводаџике, које су за свој рад и труд биле награђиване одевним предметима, а неретко и дукатима. Међутим, дешавало се да проводаџишу и мушкарци.

   

Како су некад изгледале Седељке у Мокрању, приказали су у свом наступу чланови КУД-а „Мокрањац“ из Мокрања. Још од давнина, у позну јесен и зиму, када би се примирили сви пољски радови и одужила ноћ, мештани су се по селима организовали и правили седељке. Предвече би се окупљали у неком домаћинству и уз огњиште, кроз разговор, песму и игру, растерећивали би се од обавеза и брига.

   

Манифестацију су ове године затворила културно уметничка друштва „Флоричика“ из Јабуковца и „Прераст“ из Штубика, сусретом у Јабуковцу.

   

Гости из Штубика, кроз свој програм још једном су приказали како су се некад одвијале косидбе и седељке у њиховом селу. У сваком селу постојали су добри косачи, који су ишли од домаћинства до домаћинства и косили траву, за дневницу или позајмицу. По завршетку послова у пољу, неки су уморни журили својим кућама, а неки су, и поред толиког умора, приређивали седељке. То су били домаћини који су имали женску децу или девојке за удају.

   

Фолклорни ансамбла из Јабуковца представио се програмом под називом „Освећење куће“, у оквиру кога су уз песму и игру приказали овај народни обичај.