Понедељак, 30. Април 2018.

Завршен такмичарски део 45. Сусрета села

Сусретима у Буковчу, Јасеници и Сиколу, завршен је такмичарски део 45. манифестације изворног народног стваралаштва Сусрети села у општини Неготин. Сусрете села пратили су Владимир Величковић, председник општине Неготин, Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин, Богдан Гугић, заменик председника Скупштине општине Неготин, чланови  Општинског већа и директори институција и предузећа.

 

Последњег викенда ове традиционалне манифестације своје програме приказало је шест културно уметничких друштава.

 

У петак, у Буковчу, представили су се чланови Културно-уметничког друштва “Димитрије Беливакић” и АКУД “Флоричика” из Јабуковца.

 

Гости из Јабуковца представили су се ове године народним обичајем „Ажуну“ који се везује за коледарење и уношење Бадњака у кућу, док је ансамбл из Буковча покушао да кроз свој наступ прикаже како се у њиховом месту сеоски оркестар припрема за игранку уочи заветине Ђурђевдана.

 

Дан касније своје програме су у Јасеници представили чланови  КУД “Живорад Петровић Дудић” и КУД “ Карбулово” из Карбулова. Домаћи ансамбл приказао је народни обичај “Берба винограда”, а гости из Карбулова свадбене обичаје у њиховом селу.

 

Такмичарски део овогодишње манифестације затворили су у недељу културно – уметничка друштва из Сикола и Кобишнице, која су наступила и на отварању овогодишњег такмичења.  

 

Чланови културно уметничког друштва „Чучук Стана“ из Сикола, представили су се народним обичајем „Печење ракије“, а њихови гости из Кобишнице, представили су се обичајем „ Музика сакупља ушур“.

 

Завршна смотра 45. Сусрета села биће одржана 10. маја на Градском тргу у Неготину, у оквиру Мајских свечаности поводом Дана општине Неготин. Тада ће се у ревијалном програму представити најбоље тачке и бити проглашен победник манифестације.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.