Уторак, 29. Април 2014.

Завршен такмичарски део 41. Сусрета села

Сусретима у Јасеници, Тамничу и Буковчу, завршен је такмичарски део традиционане манифестације Сусрети села. Завршна манифестација и проглашење најбољих, 11. маја у Неготину.

У Јасеници, чланови културно уметничког друштва „Ратар“ дочекали су чланове фоллорног ансамбла „Воја Чурић“.

 

Гости из Кобишнице, кроз песме, игре и приче, представили су се програмом и причом о чуварима поља, пољарима. Домаћи ансамбл, кроз свој програм представио је народне обичаје везане за ношење повојница и крштење детета. 

   

Током завршног такмичарског викенда 41. Сусрета села, чланови културно-уметничког друштва „Вук Караџић“ из Видровца домаћинима из Тамнича представили су се народним обичајем „Прављење и скривање брвчица“. Занимљиву, а готово заборављену игру, пратила је изворна песма и игра из богатог опуса народног стваралаштва карактеристичног за ово крајинско село.

 

Културно-уметничко друштво из Тамнича „Живојин Тодоровић“ кроз игре и песме, приказало је како су се некада давно мештани овог села припремали за одлазак на Панађур, односно Вашар у Неготин.

   

Овогодишњни такмичарски део манифестације затворили су културно уметничка друштва „Мокрањац“ из Мокрања и „Димитрије Беливакић“ из Буковча.

Чланови КУД „Мокрањац“ уз богатство народних игара и изворних песама, аутентичних ношњи подсетили су на народни обичај „Вражита“, као занимљив догађај предсказања будућег партнера.

 

Чланови Културно уметничког друштва „Димитрије Беливакић“, изворном песмом и игром и живописним сценским наступом дочарали су обичаје својих предака везане за сеоску славу Ђурђевдан.

   

Завршна манифестација 41. Сусрета села, биће одржана 11. маја у 20 сати у Неготину, уз ревијално представљање најуспешнијих тачака и проглашење најуспешнијих учесника  друштава. И ове године организатор манифестације је Дом културе Неготин, а покровитељ Општина Неготин.