Четвртак, 19. Мај 2016.

Завршен ремонт у погону за производњу фосфорне киселине Еликсира Прахово

Након једномесечног напорног рада, јуче је званично завршен ремонт у погону за производњу фосфорне киселине у предузећу „Еликсир Прахово“. Завршетак ремонта значи и повећање производних капацитета, али и смањење емисије штетних гасова.

   

„Имали смо напорних месец дана рада. Урађено је доста тога, можда чак и више од планираног. Резултат свега је повећање капацитета односно  прозводње за 35 одсто, а друга битна ствар је екологија и заштита животне средине. Са одређеним побољшањима, која су урађена, смањиће се емисија штетних гасова, пре свега флуороводоника са 25 мг по метру кубном, колико је сада, а и то задовољава нормативе, на испод 15 мг по метру кубном, што је далеко испод норми које захтева Европска унија. Главни ремонт је базиран на филтеру који је уграђен. Приликом извођења радова  имало смо и помоћ страних партнера који су били овде са нама, помагали нам, заједно смо се констултовали и ево данас смо завршили велики посао“  - каже Горан Младеновић, руководилац погона за производњу фосфорне киселине. 

  

У погону за производњу фосфорне киселине запослен је 51 радник, али се производња одвија и уз помоћ других служби, без којих не би могли. Бранко Марковић, заменик директора Еликсира Прахово, истиче да су планови веома озбиљни и дугорочни, не само када је у питању производња фосфорне киселине, већ и других производа, а улагања из године у годину су све већа. 

„Ми смо ове године планирали инвестиције у вредности од 10 милиона евра. Од тога је ремонт фосфорне киселине коштао нешто више од 2 милиона евра. Радимо и припремне радове на новој депонији фосфо гипса. С обзиром да се у производни фосфорне киселине емитује 4, 4,5 до 5 тона фосфо гипса, то је до сада депоновано на неусловну депонију, за коју имамо дозволу до краја године да користимо, али ми се надамо да ћемо до краја године ипак завршити ново складиште фосфо гипса. Очекује нас и реконструкција погона алуминијум три хлорида. То је погон у оквиру целине која се звала „Соли“. Ми смо и ову целину купили  и до краја године ћемо урадити реконструкцију тог погон. Оно што нас још очекује, то је реконструкција силоса за житарице у луци Прахово, која је у току. Вредност тих радова је око 350 000 евра, али видећемо на крају да ли ће бити толико или ћемо морати и више да уложимо. Идеја нам је да се из Констанце довозе фосфати, али да повратне туре буду житарице и зато се реконструише тај силос. Прошле године у односу на 2014. годину  дуплирали смо капацитете, када је у питању производња фосфорне киселине.  Освојен је и нови производ, монокалцијум фосфат, који је прошле године  произведен у количини од око 40 000 тона. Еликсир Прахово своје производе извози у 13 земаља Европске уније и све земље у окружењу, а у плану је и проширење тржишта. Производи се поново и  дикалцијум фосфат који је био у ранијој производњи ИХП-а, а радимо и на солвентној екстракцији и пречишћавању фосфорне киселине. У освајању ове производње  ангажовани су тимови инжењера, стручњака и консултаната.

  

Еликсир Прахово има веома добру сарадњу и са локалном самоуправом, као и са месном заједницом Прахово, којој често помаже у реализацији бројних пројеката. Завршетак радова на ремонту погона фосфорне киселине био је прилика да ово успешно предузеће посете  и Јован Миловановић, председник општине Неготин, Александра Величковић, помоћница председника општине Неготин, као и представници савета месне заједнице и други гости.

„Изузетно сам задовољан што је овако озбиљна компанија на територији општине Неготин и што се најсавременија опрема уграђује у производном процесу, што ће се одразити и на повећање производње, отварање нових радних места, али и на екологију и смањење загађења села Прахово и целе општине. Локална самоуправа има веома добру сарадњу са руководством компаније Еликсир Прахово. Заједнички решавамо проблеме који се тичу законске регулативе. Пре неки дан смо потписали уговор о суфинансирању израде просторног плана за област луке, коју Екилскир Прахово планира да развија даље и то су значајни потенцијали у будућности,  који ће се одразити на саму општину. Еликсир је озбиљна и стабилна фима, са великим плановима, која има намеру да овде остане, па тако општина Неготин сарадњује у свим њиховим активностима као равноправни партнер“ – истакао је Јован Миловановић, председник општине Неготин.     

  

Еликсир Прахово тренутно запошљава 501 радника, а број се из године у годину повећава. 2013. године, када је Еликсир почео са радом у Прахову,  запослено је 220 радника, 2015. годину је завршио са 439 радника, а у првих пет месеци ове године запослено су још 62 радника. До краја године планира се запошљавање још педесетак радника. Прилично су велика улагања и у инфраструктуру, која је у јако лошем стању и у коју се годинама није улагало, а при крају је и нова енергана на угаљ, која ће наследити постојећу на мазут у смањити трошкове производње.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.