Понедељак, 16. Април 2018.

Завршен први круг 45. Сусрета села

Културно уметничка друштва „Врело“ из Шаркамена и „Димитрије Беливакић“ из Буковча својим програмима затворили први круг 45. Сусрета села. Протеклог викенда своје програме приказали и фолклорни ансамбли из Карбулова, Штубика, Чубре и Јасенице. Наступе културно уметничких друштава поред мештана ових села пратили су Владимир Величковић, председник општине Неготин, Мерлина Селенић, заменик председника, Милан Уруковић, председник СО Неготин, Богдан Гугић, заменик председника СО Неготин, чланови Општинског већа и бројни други гости.

 

Трећи викенд традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ отворила су културно уметничка друштва „Карбулово“ и „Прераст“ из Штубика.

 

Чланови фолклорне групе из Штубика ове године представили су се програмом под називом „Време за веридбу“, кроз који су приказали како су у њиховом селу родитељи из две породице правили договор око женидбе и удаје своје деце.  Овај народни обичај, као и многе друге пратиле су игра, песма, свирка, народне умотворине.

 

Домаћи ансамбл из Карбулова представио се свадбеним обичајима у њиховом селу, који су представили уз наступе фолклорних група, певача и инструменталних солиста.

 

У суботу су у Чубри своје програме приказали домаћи ансамбл „Младост“ и чланови културно-уметничког друштва „Живорад Петровић Дудић“ из Јасенице. 

 

За свој овогодишњи наступ на 45. Сусретима села, фолклорни ансамбл из Јасенице изабрао је обичај „Берба винограда у Јасеници“. У давна времена, када није било механизације, мештани су пољопривредне послове, међу којима је и берба грожђа, обављали уз помоћ својих рођака, комшија, пријатеља. Неретко су такви радови завршавали народним весељем и игранком до зоре у двопришту домаћина.

 

КУД „ Младост“ из Чубре кроз свој наступ покушао је да прикаже како су некада изгледали Вашари односно Сабори, уз неизбежне свираче, певаче, играче.

  

Први круг затворила су културно уметничка друштва „Врело“ из Шаркамена и „Димитрије Беливакић“ из Буковча.

 

Ансамбл из Буковча покушао је да кроз свој наступ прикаже како се у њиховом месту сеоски оркестар припрема за игранку уочи заветине Ђурђевдана. Обичај је да се оркестар припрема у кући једног од чланова, а кад чују музику окупе се и комшије, ближи и даљи рођаци, деца...

 

Културно уметничко друштво „Врело“ причама, играма, песмана и догодовштинама покушало је да дочара како је некада изгледао један дан у сеоској ковачници. Ковачнице су биле најактивније пред пролећне и јесење радове, а последња ковачница у шаркамену затворена је пре 40 година, па је, пре свега старија публика, могла да се подсети тог времена, а млађа научи како је било некада у њиховом селу.

Други круг почеће наредног викенда. Отвориће га у Штубику домаће културно-уметничко друштво „Прераст“ и КУД „Младост“ из Чубре, док ће у суботу у Тамничу своје програме представити КУД „Живојин Тодоровић“ из овог села и њихови гости из КУД-а „Врело“ из Шаркамена.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.