Среда, 19. Април 2017.

Завршен фестивал влашке музике

Друге и завршне вечери Деветог фестивала влашке музике „Гергина“, на сцени Дома културе,  наступило је десетак популарних певача из Србије и Румуније и двадесетак инструменталиста. Све извођаче пратиће оркестар Слободана Пецића.

 

Публика у препуној сали, била је у прилици да ужива у влашким песмама Оливере Цековић из Грљана, Данијеле Пражић из Кладова, Rodice Chircu из Румуније, Биљане Болдескић из Црномаснице, Станише Пауновића из Кучева, Душка Опрића из Радујевца, Слободана Јоновића из Самариновца, Славише Ванчевића из Црномаснице, Радмиле Панкалујић из Бора, Бобана Јаношевића из Брестовца, Етногрупе “Гергина” и Oana Casapu из Румуније.

 

Наступило је и двадесетак интрументалиста међу којима су били Жива Динуловић, саксофон, Драган Његушић, труба, Маја Костандиновић, фрула, Димитрије Унгурјановић, виолина, Јавор Туфаревић, хармоника, Тома Буљигић, гајде, Велизар Матушић, хармоника, Љубодраг Радуловић, труба, Душан Царановић, труба, Велимир Кокорић, фрула, Дувачки оркестар “Дунавски ритми” Антимово из суседне Бугарске, Драги Николић, фрула, Виолета Мариновић, виолина, Јовица Миљковић, хармоника, Слободан Недељковић, дромбуље, Адам Орвад из Данске, хармоника и Власи из Македоније – Крушево.

 

Као пратећи програм друге фестивалске вечери  организоване су промоције две књиге. У галерији Дома цултуре промовисана је књига Адама Орвада “Нотни записи – 25 кола Слободана Божиновића”, као и књига о Илији Петришоровићу, легендарном влашком трубачу, коју је приредио Димитрије Микан Обрадовић.

 

Вече влашких хитова и литературе посвећене легендама влашке музике заокружено је наступом КУД-а “Бањица” из Кривеља.

 

Девети фестивал влашке музике „Гергина“, иове године организовало је истоимено удружење, а покровитељи фестивала били су Министарство културе и информисања Републике Србије, Национални савет Влаха, Општина Неготин, Елиxир Прахово и Николић превоз Самариновац, уз помоћ других бројних спонзора и пријатеља. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.