Петак, 13. Мај 2016.

Завршен 11. Међународни Сајам меда и вина

Синоћ је на Градском тргу у Неготину, проглашењем најбољих вина и доделом признања винарима завршен 11. Међународни Сајам меда и вина.

 

У  категорији белих вина најбоље је вино “Совињон Бланк 2014.” винарије „Јовић“ из Књажевца. У категорији црвених вина признање је припало  винарији Манастира Буково за вино “Цабернет Саувигнон 2013.”.  Винарија „Јовић“ из Књажевца награђена је и у категорији розе вина за вино “Розе 2015.”, док је по оцени жирија у  категорији десертних вина најбоље оцењено вино “Црни Бермет 2015.”, винарије „Равница“ из Индјије . Апсолутни победници овогодишњег сајма су вина “Цабернет Саувигнон 2013.” Манастира Буково и “Совињон Бланк 2014.” винарије „Јовић“ из Књажевца. Награде је уручио председник општине Неготин, Јован Миловановић.

Вина је оцењивао жири у саставу : проф. др Александар Петровић, председник комисије, дипломирани инжењер Маја Поповић и дипл. инж. Ђурђа Катић, која је и образложила оцене жирија.

 

На једанаестом по реду Међународном сајму меда и вина у Неготину учествовали су излагачи из Србије, Румуније, Бугарске и Македоније.

У оквиру Сајма меда и вина првог дана организована је и промоција књиге „ ВиноГрад“ професора Зорана Ђукановића са Архитектонскох факултета. Другог дана сајма у одржана су предавања „Искоришћавање пчелиње паше“ др пчеларства Горана Јевтића и „Храна и вино“, где је предавач била дипл. инж. Ђурђа Катић, потпредседница Удружења сомелијера Србије.   

Осим изложбе меда и вина у музичком програму првог дана наступили су бенд „Стубови поп културе“ из Београда и „Dream bend“ из Књажевца, док су другог  дана посетиоце сајма забављали „Неготински каваљери“ и популарни певач Ацо Пејовић.

 

Организатори 11. Међународног сајма меда и вина су Туристичка организација општине Неготин, Друштво пчелара „Хајдук Вељко“ Неготин и Удружење винара и виноградара, а покровитељ општина Неготин.  

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.