Недеља, 18. Мај 2014.

Заштитни насипи на обали Дунава у Радујевцу и на Косном грлу

 

Ситуација на Дунаву за сада је под контролом, кажу надлежни у Штабу за ванредне ситуације општине Неготин. У очекивању врха поплавног таласа у Радујевцу расположива механизација и људство, ангажовани су на изградњи заштитног насипа који је тренутно дугачан километар, а висок око два метра. Уз ватрогасно-спасилачке јединице из Бора и Неготина на терену су и добровољци, међу њима и 20 кошаркаша, тренера и чланова управе КК “Неготин”, који пуне џакове песком и праве насип на обали.

 

За само дан и по у заштитни бедем је уграђено преко 3.000 кубика материјала. У помоћ је са механизацијом, уз ЈКП “Бадњево” и Водопривредно-хидрограђевинско предузеће, међу првима је прискочио и РТБ Бор који је у Неготин послао седам камиона и три утоваривача.

 

По речима Јована Миловановића, председника општине Неготин, који готово без престанка обилази радове на терену, осим насипа у Радујевцу, ради се и на бедему и насипу у реону Косног грла, где се у дужини од око 400 метара повећава насип због очекиваног раста доње воде низводно од ХЕ “Ђердап два”. Велики број добровољаца ангажован је и на овој критичној локацији.  

 

Иако је Тимок у опадању села Црномасница и Александровац и даље су одсечена од света. Поплављен је и непроходан пут ка Вељкову. Током поподнева поново је успостављен путнички железнички саобраћај, док се терентни неће одвијати до даљњег.

Штаб за ванредне ситуације, који је заседао током поподневних сати, пратиће ситуацију на терену и сходно ситуацији ангажоваће неопходно људство и механизацију.