Среда, 17. Мај 2017.

Заштита животне средине и управљање комуналним отпадом највећи изазови за приступ у ЕУ

Заштита животне средине и област управљања комуналним отпадом међу највећим су изазовима у процесу преговора за чланство у ЕУ. У циљу помоћи локалним самоуправама у источној Србији да се што боље припреме за промене у управљању комуналним отпадом , у Неготину је одржан скуп под називом „Изазови и могућности у управљању комуналним отпадом на локалном нивоу у светлу ЕУ интеграција“.  

 

Регионална агенција за развој источне Србије (РАРИС), организовањем оваквих скупова,  већ неко време покушава да приближи процес придруживања Србије и нашег региона Европској унији. То је процес који се дешава сада и који локалним самоуправама пружа јединствену прилику да у њему учествују и да покушају да из тог процеса извуку бенефите.

“Процес придруживања Србије ЕУ носи са собом разне могућности, али и опасности зато што прилагођавање наших прописа и целог нашег друштва ЕУ није нимало лак посао. Ми покушавамо да на нашем региону у неколико ствари помогнемо, да укажемо шта је то што нас чека, како би се боље припремили и како би знали шта и кад треба да урадимо, и да тако спремни можда искористимо неке могућности, пре других региона у Србији. Једна од ствари којима се бавимо је и преговарачко поглавље за животну средину и у оквиру тога ове године бавимо се управљањем комуналним отпадом на локалном нивоу и овај скуп има за циљ да свима заинтересованима укаже на то где се ми као земља налазимо у процесу придруживања, а везано је за управљање комуналним отпадом.  Шта је то шта нас чека и које су могућности и прилике које ће нам се указати врло брзо. “ - рекао Владан Јеремић, директор РАРИС-а.

Занимљив је и податак да у Србији функционише свега 7 од предвиђених 26 регионалних центара за одлагање комуналног отпада, предвиђених Стратегијом за управљање отпадом, која је усвојена пре пет година. Небојша Покимица, експерт за заштиту животне средине говорио је на скупу у Неготину о томе шта очекује источну Србију у процесу управљања комуналним отпадом. 

„Идеја је да све заинтересоване стране које су овде присутне, а које су везане за управљање комуналним отпадом виде и схвате и у неком наредном периоду дају допринос везан за поглавље 27, свако са свог аспекта и да видимо на који начин ћемо најбоље моћи да унапредимо управљање комуналним отпадом у наредном периду у овом региону, шта нам је за то потребно, какви су капацитети, која средства и какве све бенефите од тог процеса можемо да извучемо.“ - истакао је Покимица.

Скупу који је  одржан у малој сали зграде Општине Неготин, присуствовали су представници локалних самоуправа Борског и Зајечарског округа, јавних комуналних предузећа, чланови координационог одбора за спровођење међуопштинског споразума о управљању комуналним отпадом, чланови радне групе за животну средину у оквиру Регионалне ЕУ платформе, као и организације цивилног друштва.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.