Четвртак, 02. Октобар 2014.

Заштита комплекса Рајачких, Рогљевских и Штубичких пивница

 

Заменица председника Општине Неготин, Надица Васић, архитекта из Торина, Alessio Re и представници Завода за заштиту споменика културе из Београда, одржали су у претходна два дана више састанака и обишли комплексе Рајачких, Рогљевских и Штубичких пивница са циљем реалног сагледавања и процене  тренутног стања, ради предузимања активности које су неопходне да би ови комплекси пивница, који се већ налазе под заштитом државе, били номиновани за листу Европске баштине.

 

Завод за заштиту споменика културе из Београда, у сарадњи са Општином Неготин, већ је предузео неке од неопходних активности, које би овај део културне баштине Неготинске Крајине сврстао у ред оних које заслужују да буду заштићене на вишем нивоу. Приводи се крају израда пројекта водоводне и канализационе мреже, за комплексе пивница у Рајцу и Рогљеву, а током лета снимљено је и комплетно стање Штубичких пивница, које се налазе поред пута Неготин-Мајданпек, чиме је заустављено њихово даље пропадање. У овом комплексу пре десетак година било је четрдесетак пивница, а данас су остале само 22, чија је заштита, као дела културне баштине, неопхподна.

   

Након овог обиласка, очекује се да италијански архитекта да процену виђеног на терену, као и инструкције за мере које треба предузети како би се заштита довела на виши ниво.

 

Alessio Re , показао је и интересовање за историју Неготина и Крајине, а обишао је и Туристичку организацију Општине Неготин и Музеј Крајине.