Четвртак, 17. Јул 2014.

Заједничка седница Савета Борског и Зајечарског округа

У Бољевцу је јуче, одржана прва заједничка седница Савета Борског и Зајечарског округа, којој су присуствовали начелници округа Мирослав Кнежевић и Владан Пауновић, као и представници локалних самоуправа са територије оба округа.

Са овог састанка, на коме је општину Неготин представљала Надица Васић, заменица председника општине, Влади Републике Србије, упућена је иницијатива општина и градова Борског и Зајечарског округа, да у наредном периоду предвиди средства за завршетак изградње акумулације „Боговина”.


Институт “Јарослав Черни” урадио је пројекат за изградњу ове вишенаменске акумулације, али и поред бројних покушаја, претходних година, он никада није реализован. Из акумулације „Боговина“, обезбедило би се вишегодишње снабдевање водом више општина, као и наводњавање, а решили би се и други проблеми из области водопривреде. Поред саме акумулације планирана је и изградња фабрике воде и мање хидроцентрале. На састанку је такође закључено да је овај регионални пројекат од изузетног значаја  и да представља капиталну инвестицију за овај део Србије.       

Представници локалних самоуправа Борског и Зајечарског округа, разговарали су и о другим пројектима, који могу бити од регионалног значаја и за које би могле да конкуришу све општине заједно.

 

На седици Савета Борског и Зајечарског округа, разговарало се и о завршеној школској години и о упису ученика у средње школе на територији Школске управе Зајечар. Према информацији, коју је присутнима саопштио Драгослав Марић, начелник ШУ Зајечар, на територији ове школске управе планирано је да прву годину неке од средњих школа упише 2324 ученика. У првом уписном року жељену школу уписало је 1 822 ученика или 78,40 посто. Слободних места остало је 502, од чега 349 у Борском и 153 у Зајечарском округу. На територији Борског округа планиран је упис 1323 ученика од чега је у првом року уписано 883, а слободних места има за још 349 ученика. У општини Неготин, планиран је упис 354 ученика, 270 уписано је уписано, а 84 места је остало упражњено. Највише слободних места је у Неготинској гимназији, 39, од чега 12 на друштвеном и 27 на природно-математичком смеру. У Пољопривредној школи има 13 слободних места, 7 на смеру ветеринарски техничар, 2 на смеру прехрамбени техничар и 4 на смеру фармацеутски техничар. Слободних места има и у Техничкој школи, и то 11 на смеру електромонтер за мреже и опрему и 17 на смеру машински техничар за компјутерско конструисање, док су преостала два смера попуњена. У Средњој музичкој школи остала су упражњена три места на смеру музички сарадник.