Субота, 23. Април 2016.

Загађено извориште воде у Штубику

Мештани Месне заједнице Штубик су остали без воде због неодговорног понашања непознатог починиоца који је у уторак 19. априла у касним поподневним сатима на само 30 метара од изворишта са којег се снабдева цело село истоварио цистерну са непознатим садржајем непријатног мириса. 

  

Након сазнања да је непознати починилац извршио загађење изворишта воде у Штубику предузете су све активности ка умањивању последица по становништво. Послата је цистерна која треба да обезбеди  снабдевање грађана пијаћом водом. Потребе за водом су веће, тако да ћемо обезбедити веће количине воде за потребе становништва за пиће и остале потребе. У разговору са грађанима упознат сам са проблемима који се јављају овде и у току дана  извршићемо корекције са комуналним предузећем како би појачали снабвдевавање водом мештана Штубика. Што се тиче даљих активности на  деконтаминације изворишта, послати су надлежни инспекцијски органи који су у среду извршили увиђај. Обавештена је и полиција од које очекујем ефикасну акцију у откривању починиоца. По мојим сазнањима ово се не дешава  први пут. Загађењеа отпадним водама, испуштањем отпадног садржаја из тракторских цистерни дешавао се више пута. Оно што је проблем овде је незадовољство грађана зато што претходни случаји нису решени, проблем  је велики и грађани с правом очекују и ја са њима,  ефикасну и брзу реакцију органа. Овде није реч само о загађењу природе овде је угрожено и здравље грађана контаминацијом изворишта воде са кога се снабдевају житељи целог села.“ изјавио је Јован Миловановић, председним Општине Неготин данас у Штубику.

  

Савет Месне заједнице Штубик реаговао је на прве позиве мештана и притужбе да вода непријатно мирише.

19. априла непознати починилац је испразнио садржај цистерне, на само 30 метара од изворишта са којег се снабдева цело село водом. Фекалије су кроз стену доспеле у извориште и тиме до потрошача у селу. Око 21 сат мештани су пријавили да вода непријатно мирише. Недуго затим  уследио је и други позив и ми смо одмах заврнули све вентиле који снабдевају село. Почела је олуја, киша је пљуштала, изашли смо да видимо шта се десило. На месту где је касније утврђено да је испражњена цистерна осетили смо јак смрад и сутрадан смо рано ујутро позвали општинске структуре и покренули смо истрагу која је и даље у току. Воде нема, неисправна је за пиће. Обезбеђена је цистерна која кружи по селу. Снабдевање водом је отежано, иако многи имају и бунаре.Школа је остала без воде.“ рекао је Мирослав Михајловић, председник Савета МЗ Штубик.


Поводом даљих мера ради решавања проблема у водоснабдевању мештасна села Штубик заказана је седница Штаба за ванредне ситуације општине Неготин.