Уторак, 12. Јун 2018.

За пољопривреду и рурални развој 27 милиона динара у 2018. години

На основу Програма за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Неготин у 2018. години и претходне сагласности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде расписан је Конкурс за  доделу средстава из  програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Неготин у 2018. години. Конкурс је отворен од 30. маја до 29. јуна 2018. године.

За Програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Неготин за 2018.  годину, у буџету општине Неготин опредељено је 27 милиона динара, од чега је 24.500.000 планирано за подстицаје мерама руралног развоја, а 2.500.000 за директна плаћања.

“Аграрни буџет општине Неготин, је највећи у целој источној Србији. Он износи 27 милиона и заступљени су сви сектори пољопривреде од ратарства, воћарства виноградарства, пчеларства, сточарства. Оно што је значајно, ове године увели смо и повраћај средстава за копање бунара за наводњавање, као једну значајну инвестицију, којом се повећавају приноси у производњи. Пољопривредни произвођачи знају да имамо све већи број сунчаних дана, све веће низове где ми не можемо да добијемо приносе које хоћемо и зато је општина Неготин у овај конкурс ставила и копање бунара и наводњавање. Виноградарство је једна од примарних области што се тиче општине Неготин и то траје већ дужи низ година и задњих пар година заиста видимо позитиван тренд, где се све више младих бави пољопривредом, а нарочито виноградарством. Зато смо ове  године одлучили да повраћај средстава за набавку садница лозних калемова, жице, наслона буде 100 посто односно до 500.000 динара, што је заиста позитивна ствар и са том праксом наставићемо и даље. У пчеларству је такође повећан број младих пчелара и број кошница. Наравно све се то одразило и на сам принос меда, тако да смо у задњих пар година међу првим општинама у производњи меда.” – истакао је између осталог Драган Радосављевић, члан Општинског већа општине Неготин, задужен за пољопривреду. 

Конкурс ће бити отворен до 29. јуна, до када ће корисници моћи да у Општинском услужном центру предају попуњене захтеве са пратећом документацијом, након чега ће Комисија за реализацију програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Неготин у 2018. години обрађивати пристигле захтеве по систему прво пристиглих захтева до утрошка средстава предвиђених за меру.

“Ја бих позвао све произвођаче да што пре предају захтеве, јер без обзира што је буџет велики, он је и ограничен, па овом приликом апелујем на пољопривреднике да не касне са са пријавом. У случају неких нејасноћа, могу се обратити мени у Саветодавних служби Неготин, такође могу доћи и четвртком од 14 до 16 часова када ја као члан већа дежурам у малој сали општине Неготин.  Мислим да је ово заиста шанса да млађи пољопривредни произвођачи, наравно и сви остали добију значајна средства за своју пољопривреду производњу и зато их још једном позивам да дођу и аплицирају.” – закључио је Радосављевић.

За мере директног плаћања, односно вештачко осемењавање захтеви се могу предати од 30. маја до 01.децембра 2018.године, а за контролу и сертификацију органске производње до 31.октобра 2018.године. 

Подстицајна средства предвиђена су искључиво за набавку нове опреме или механизације, која се не може отуђити у наредних 5 година. Приплодне јунице се не могу отуђити у наредне 3 године, а овце, козе и свиње товних раса у наредне 2 године. Корисник подстицаја за изградњу пластеника је у обавези да наменски користи пластеник у року од 5 година, а подстицаја за подизања нових засада је у обавези да у року од 5 година спроводи неопходне агротехничке мере. За врсту механизације за коју је добијен подстицај у претходних 5 година не може се опет конкурисати.

Подстицаји ће се одобравати само за прихватљиве трошкове инвестиције, а Комисија неће разматрати пријаве уз које су достављени рачуни са неуобичајно високим износима, за добра која су предмет подстицаја. Подстицајима се не надокнађују трошкови који не одговарају предметној инвестицији, нереалне количине материјала, накнадни и непредвиђени трошкови радова.

Конкурс са захтевом може се преузети са сајта Општине Неготин: http://negotin.rs/ads-konkurs-za-dodelu-sredstava-iz-programa-podrske-za-sprovodjenje-poljoprivredne-politike-i-politike-ruralnog-razvoja-opstine-negotin-u-2018.-godini-359.htm или у канцеларији број 73 Општинске управе општине Неготин.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.