Среда, 19. Октобар 2011.

"За дечији осмех", предавање "И ја имам право"

3421_1.jpg

Одбор за људска права Неготин почео је са реализацијом пројекта ¨За дечији осмех¨, који финансира Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу, Управа за људска и мањинска права.

У петак 14. октобра у великој сали општине Неготин у оквиру овог пројекта одржано је предавање  "И ја имам право", коме је присуствовало 37 ученика завршних разреда средњих и основних школа.

3421_2.jpg

Светлана Станковић правница Одбора за људска права Неготин упознала је ученике са Универзалном декларацијом о људским правима, Конвенцијом УН о правима детета, Законом о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом и Закон о забрани дискриминације..

Примарна циљна група овог пројекта су ученици завршних разреда основних и средњих школа, деца из осетљивих група и са сметњама у развоју и њихови родитељи, а секундарна циљна група су сва деца школског узраста и читава локална заједница.

Циљеви пројекта су упознавање деце школског узраста са својим правима и могућностима да утичу на друштвене промене кроз вршњачку едукацију, акције и предавања, разумевање права на различитост од стране вршњака и подизање нивоа прихватања деце из маргинализованих група кроз едукацију и организовање акција, едуковање родитеља деце са сметњама у развоју о законским регулативама и њиховим правима и могућностима укључивања њихове деце у процес образовања и васпитања и пружање непосредне помоћи родитељима, деци, а самим тим и целој локалној средини кроз рад сервиса током имплементације пројекта.

3421_3.jpg

Реализацијом пројекта "За дечији осмех" и његових активности оствариће се дугорочни циљ покретања младих да активно учествују у променама, да се едукују о својим правима, укључе деца из осетљивих група и са сметњама у развоју у друштвени живот и да се изврши утицај на целу локалну заједницу што је предуслов за стварање толерантне средине за све.

Пројекат ће бити реализован током октобра, новембра и децембра 2011 године.