Уторак, 19. Јануар 2016.

Вишечлана породица Марковић добила нови дом у Видровцу

Захваљујући акцији Блиц фондације “Срцем за децу”, општини Неготин и бројним донаторима, деветочлана породица Марковић из засеока Ливађе, удаљеног 3,5 километра од Штубика, јуче је смештена у свој нови дом у Видровцу. 

    

Невенчани пар, Цветка Павловић и Дејан Марковић са седморо деце, од којих најстарији Александар има девет година, а најмлађа Милица тек годину дана, живели су у једној просторији у згради где је некада била стаја, без основних услова за живот, а своја четири сина и три кћери подизали су од социјалне помоћи и повремених послова које је Дејан обављао по селу.

  

Породица је од јуче смештена у новоуређену кућу са кухињом, купатилом, одвојеним собама за децу и родитеље и помоћним објектима, укупне површене од око 180 квадрата на два ара плаца. Куповину куће и њено реновирање финансирала је Блиц фоднација. Форма идеале донирала је комплетан намештај за опремање куће, а Центар беле технике се прикључио акцији са шпоретом на дрва и фрижидером.  Кључеве новог дома породици Марковић уручио је Жика Николић, новинар РТС-а и промотер акције.

  

„Акција Блиц фондације траје већ три године. За ове три године збринули смо више од 400 малишана који су живели у изузетно сиромашним породицама. Ради се о деци која нису имала свој дом, која нису имала где да преспавају, која су била гладна и боса, која нису имала никакве услове за учење, која једноставно нису имала срећно детињство. Једно од таквих породица је породица Марковић-Павловић, са седморо деце који су до данас живели у напуштеној стаји у једном собичку без икаквих услова за нормалан живот. Захваљујући донаторима наше фондације из Канаде, који су на једној донаторској вечери скупили пристојну суму новца ми смо купили ову кућу, а захваљујући другим донаторима, ми смо је и уредили и обезбедили намештај и све оно што је потребно за нормалан живот“ – истакао је Велимир Перовић, уредник хуманитарне акције „Срцем за децу“, Блиц фондације.

  

Општина Неготин активно се укључила у реализацију ове акције, пруживши сву неопходну подршку. О реализацији је бринуло Одељење за друштвене делатности, привреду и развој Општинске управе општине Неготин, а преко Центра за социјални рад локална самоуправа је за породицу обезбедила постељину и посуђе.

  

Хвала Богу што смо дочекали овај тренутак, да породица Марковић живи у пристојним условима, првенствено деци да се омогући нормалан живот у будућности. Општина је заједно са Блиц фондацијом реализовала овај пројекат куповине куће. Сву подршку коју смо могли да дамо овој акцији, ми смо дали и надам се да смо у неком реалном року за наше прилике одговорили на све захтеве који су били потребни да се реализује овај пројекат. Морам да истакнем активности стално запослених у Општинској управо који су допринели реализацији овог пројекта, и да захвалим другим донаторима, који су својим средствима помогли реализацију акције. Ја се надам да неће само ова породица бити збринута на овај начин. Ми смо водили разговоре са представницима Блиц фондације да се пројекти ка збрињавању породица које имају економске проблеме настави на територији општине Неготин. Нажалост, све је више многочланих угрожених породица, којима треба помоћ, и као што је мото ове акције Блиц финдације „Срцем за децу“, сва наша срца треба да куцају за децу и сву нашу енергију требамо да уложимо у то да деца живе у пристојним условима“ – рекао је председник општине Неготин, Јован Миловановић.

  

„До школе сам до сада путовао по сат времена, а сада само пет минута и једва чекам да сутра упознам своје нове другове. Свартио сам и до школе у Штубику да се поздравим са другарима из разреда. Надам се да ћу на лето поново да их видим.“ – поносно је првим гостима у свом новом дому причао најстарији члан вишечлане породице Марковић, Александар, који ће од сутра са своја два брата и сестром Сузаном сутра кренути у нову школу.   

У акцију помоћи породици Марковић укључили су се и бројни донатори из Неготина. Еликсир“ Прахово донирао је 10 кубика огревног дрвета, трговине „Александровић“ и „Текијанка“ донирале су пакете намирница и средстава за хигијену. Опрему за кућу донирали су и „Владејић“, „Драгостан“ и „Алта боје“, као и грађани и мештани Видровца.