Четвртак, 14. Фебруар 2019.

Виноградари и винари прославили Светог Трифуна

  

У славу грожђа и вина, заштитник виноградара и винара, Свети Трифун, обележава се данас широм наше општине. Под покровитељством Општине Неготин а у организацији Туристичке организације општине Неготин, централна прослава Светог Трифуна, одржана је на Рајачким пивницама. Обележавању славе Свети Трифун на Рајачким пивницама присуствовали су поред бројних гостију Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин, мр Милан Уруковић, председник СО Неготин Богдан Гугић, заменик председника СО Неготин, чланови Општинског већа, директори општинских предузећа и институција.

  

На почетку културно-уметничког програма на централном тргу, после здравице коју је упутио Драгослав Станисављевић из Чубре, Владимир Величковић, председник Општине Неготин је поздрављајући окупљене госте Рајачких пивница честитао данашњи празник и истакао: „Општина Неготин је овогодишњим буџетом значајно повећала износ средства који ће уложити у пољопривреду. Реч је о 43 милиона динара, од којих је за комасацију у тимочком делу општине опредељено 18 а за аграрни буџет 25 милиона динара. И ове године помоћи ћемо подизање нових засада под виновом лозом до једног хектара, са повраћајем од 100 процената. Новина је да ћемо поред субвенционисања аутохтоних  подржати и подизање нових засада, садница и наслона, осталих сорти. Аграрним буџетом средства ћемо усмерити и у набавку опреме за винарије, система за наводњавање, механизацију. Наставићемо да пружамо подршку Удружењу винара “Неготинска Крајина“ у представљању наших вина широм земље.  Ово је и прилика да захвалим свима који производњом квалитетних вина промовишу наш крај на најбољи начин. Винарима, виноградарима, свима који славе, честитам данашњи празник, уз жељу да нам ова година буде благородна и успешна, да наша вина буду квалитетна и да красе многе трпезе широм земље али и ван њених граница“.

  

У програму су учествовали и завичајни песник Милан Котур, Борис Станојевић, вокални уметник из Јасенице, Горан Стојановић, хармоникаш из Тамнича вокални солиста Јела Марјановић, фрулаши Градимир Стаменковић и Никола Николић.

  

Уз присуство свештеника Архијерејског намесништва неготинског обављено је и резање славског колача, а у винограду надомак Рајачких пивница, орезан је и први чокот винове лозе.