Среда, 14. Фебруар 2018.

Виноградари и винари прославили Светог Трифуна

Свети Трифун, заштитник виноградара и винара, у славу грожђа и вина, по коме наш крај препознају, обележава се данас широм наше општине. У организацији Туристичке организације општине Неготин и Месне заједнице Рајац, а под покровитељством општине Неготин, централна прослава Светог Трифуна, одржана је на једном од најинтересантнијих туристичких локалитета у Србији, Рајачким пимницама.

 

Обележавање Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара, у јединственом комплексу Рајачких пивница, прерасло је у традиционалну манифестацију која окупља велики број винара, виноградара, многобројне госте и љубитеље вина и музике. Посетиоци су и ове године  могли да дегустирају чувена крајинска вина и уживају у казивањима о вину и љубави. 

Манифестацију је отворио председник општине Неготин, Владимир Величковић, који је, између осталог у свом обраћању, виноградарима и винарима честитао славу и пожелео им родну годину.

 

Неготинско виногорје  са преко 4000 хектара винограда, није довољно искоришћено. Наша намера је да створимо услове за оживљавање винограда, кроз субвенције аграрног буџета за подизање нових засада и комасацију око 2000 хектара у тимочком делу општине, коју ћемо уз подршку Министарства пољопривреде, започети ове године. Тај велики посао, укрупљавање засада  створиће могућност за повећање производње грожђа и вина, у овом, посебном делу неготинског виногорја, са  изузетним даром,  који се огледа у споју добре земље, пуно сунца и надморске висине. Три села богате винарске историје и потенцијала, Рајац, Рогљево и Смедовац, биће доступнија због пута који је саниран после више од тридесет година. Ове године очекујемо да се заврши и деоница пута од Рогљева до Рајца, што ће наше пивнице учинити привлачнијим туристима. Радићемо на уређењу Рајачких пивница и изради пројектне документације Рогљевачких пивница, нашег туристичког бренда. Желимо да наше пивнице свакога дана буду пуне туриста и гостију, као данас на  Светог Трифуна. Поред стварања амбијента за подизање нових винограда локална самоуправа ће и ове године пружити подршку промоцији винарија Удружења „Неготинска Крајина“ уз жељу да ће се број винарија из године у годину повећавати.“- истакао је између осталог Величковић.

 

Традиционалну здравицу са Рајачких пивница, упутио је ове године здравичар Драгиша Симић, а “Песму о Рајцу“ говорио је Милан Котур.    

 

У складу са традицијом, уз присуство свештеника црквене општине Неготин обављено је и резање славског колача, а у винограду надомак Рајачких пивница, орезан је и први чокот винове лозе уз освећење свештеника.

 

Приређен је и пригодан културно-уметнички програму у коме су учествовали ученица Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ у класи соло певања, Јелена Драгомировић уз   клавирску сарадњу Предраг Грујића, КУД „Никола Пашић“ из Зајечара и оркестар ''Боеми''.  

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.