Субота, 14. Фебруар 2015.

Виноградари и винари прославили Светог Трифуна

У готово свим виноградарским местима у општини Неготин, данас је обележен Свети Трифун, заштитник виноградара и винара.

 

У организацији Туристичке организације општине Неготин и Месне заједнице Рајац, а под покровитељством општине Неготин, централна прослава Светог Трифуна, одржана је на једном од најинтересантнијих туристичких локалитета у Србији, Рајачким пимницама.

 

Манифестацију је отворио председник општине Неготин, Јован Миловановић, који је, између осталог у свом обраћању, виноградарима и винарима честитао славу и пожелео им родну годину.

Наше пивнице у Рајцу, Рогљеву, Смедовцу, Штубику, туристички и културни су бисер о коме до сада ми сами, нисмо довољно бринули, нити промовисали на начин на који заслужују. Озбиљан приступ локалне самоуправе, уз посебан статус и координациони тим који је Скупштина општине Неготин доделила и оформила, израду пројектне документације за план регулације водоводне и канализационе мреже и пута, који би Рајац и околину приближио и учинио привлачнијима туристима и љубитељима вина, један је од наших приоритета. Након израде планова и пројеката приступићемо брзој реализацији. Дуг је пут али покушаћемо да надокнадимо изгубљено време, уз налажење партнера у овом веома озбиљном послу. Квалитетна, добра вина резултат су умећа, стрпљивости и тешког рада виноградара и винара којима и овог 14. фебруара одајемо заслужено признање. Надам се да ће ова година донети, за разлику од претходне,  добар род грожђа и напредак. Желим вам добру бербу и још боље и квалитетније вино

 

Традиционално и ове године упућена је здравица са Рајачких пивница, за које овогодишњи здравичар, дугогодишњи здравствени радник, Рајчанин, доктор Петар Пауновић, каже да су центар васионе.   

 

У складу са традицијом, уз присуство свештеника црквене општине Неготин обављено је и резање славског колача, а у винограду надомак Рајачких пивница, орезан је и први чокот винове лозе уз освећење свештеника.

 

Приређен је и пригодан културно-уметнички програму у коме су учествовали етно група КУД “Стеван Мокрањац”, музичка етно група Балкански источници, Драгољуб Фируловић – Џо, акустика група “Романса” и песник Саша Скалушевић.

 

Обележавање Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара, у јединственом комплексу Рајачких пивница, прерасло је у традиционалну манифестацију која окупља велики број винара, виноградара, многобројне госте и љубитеље вина и музике. Посетиоци су и ове године  могли да дегустирају чувена крајинска вина и уживају у казивањима о вину и љубави .