Уторак, 20. Јануар 2015.

Весела стара чаршија

 

„Била је то улица вредних, марљивих поштених људи, који су радили од јутра до мрака, а често и у ноћним сатима, како би своје занатске производе изјутра понудили својим муштеријама. У улици, сем жагора мајстора и муштерија, осећали су се изјутра и мириси прве кафе или чашице ракије, које никада нису испијане без комшијског дружења, а затим разни мириси који су долазили из занатских радњи, као што су мириси кожучарског заната, штављених кожа, мириси угља и гвожђа из занатских мехова и ковница казанџија, шлосера, лимара, а ту су били и посебни мириси колонских вода из фризерских салона. Посебан мирис чаршији, које више нема, давале су и кобасице Јове Станојевића, уторком и четвртком. Тада је пријатно мирисала цела чаршија, а према овим мирисима нико није био равнодушан. Воскар и лицидер Петар Усић, поред разноврсних својих производа, правио је лицидерске колаче, међу којима је колач у облику срца био најпримамљивији као поклон, и којим су млади допуњавали шкрте или недоречене речи упућене међусобно, а лицидерско срце има своје симболе и у овом вечерашњем дружењу“  - овако је о Старој неготинској чаршији беседио синоћ Божидар Благојевић, на четвртој по реду манифестацији Весела чаршија.

   

Неготинце је синоћ у старој чаршији поздравио и председник Општине Неготин, Јован Миловановић :

“Уз дух прошлости, спајамо два века,  два миленијума,  чувамо традицију. Желим  да се сви лепо осећамо у нашој веселој чаршији,  уз срдачну добродошлицу Неготинцима и гостима нашег града”

   

Најмлађи су, на Богојављенско вече у Веселој чаршији, уживали у лицидерским срцима, сокићима и балонима, а за оне старије, организатори манифестациије и власници бројних трговинских радњи у улици Кнеза Михајла, обезбедили су традиционално послужење пихтије,  срнећи гулаш, мекике , кувану ракију и вино, топле чајеве. Са свих страна мамиле су и вруће погаче, пите, пецива, сир, кисео купус и туршија.

 

Драгољуб Фируловић, Етно групе „Мариника“ и „Ајдуци“, које раде под руководством професорке Данијеле Марковић и етно група КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина, под руководством Малине Јовановић, побринули су се да музиком улепшају ово вече.

 

 

Весело је  било у чаршији неготинској – у улици Кнез Михајловој у продуженом празновању новогодишњих и свих лепих јануарских празника.

 

Манифестацији „Весела чаршија“, су под покровитељством општине Неготин и ове године заједнички организовали Дом културе „Стеван Мокрањац“, Туристичка организација општине Неготин и власници локала из ове улице.        

 

Галерија слика "Весела чаршија 2015."