Понедељак, 21. Јануар 2019.

Весела чаршија у неготинској Кнез Михаиловој

У Неготину је и овог 19. јануара, на Богојављење, одржана културно-забавна Манифестација „Весела чаршија“, коју су осму годину заредом, приредили Туристичка организација и Дом културе „Стеван Мокрањац“, уз помоћ разних удружења и посебно приватних предузетника из Кнез Михаилове улице.

     

И овогодишњу „Веселу чаршију“, као покровитељ, потписала је Општина Неготин. Отварајући манифестацију Мерлина Селенић, заменица председника Општине је између осталог рекла: „Драго ми је што смо у прилици и ове године да се дружимо на велики празник, Богојављање, када неготинска чаршија поприми дух старих времена. Добро расположење и весело дружење обојиће и овогодишњу манифестацију. Захваљујући туристичко-културној манифестацији „Весела чаршија“ оживели смо сећања на наше суграђане који су у минулим временима учинили да наша варош поприми изглед праве господске вароши. У част свима који су својим чињењем и примером учинили нас поносним, састајемо се већ осми пут. Драго ми је што је Весела чаршија постала традиционална и надам се да ће у наредним годинама привући још већи број посетилаца. Организаторима, учесницима, гостима, свима из старе и нове чаршије желим пријатно Богојављенско вече у  једној од најлепших неготинских улица.“

    

Сања Радосављевић, музејски педагог Музеја Крајине, овогодишњи хроничар подсетила је на време настанка Неготина, који се први пут помиње у тур¬ским пописним дефтерима 16. века, када је опстајао као село и није поседовао трговач-ку чаршију. Она је настала два века касније, када је Неготин прерастао границе села и попримио карактеристике вароши.

  

„Најзначајнија етапа развоја неготинске чаршије започиње прикључењем Неготина Милошевој Србији. На основу пописа имања занатлија, сачуваног у архиви неготинске цркве, у чаршији је до 1858. године било 20 врста заната распоређених у 47 дућана и радионица, да би 50 година касније у чаршији радило укупно 257 мајстора распоређених у 27 заната у преко 60 занатлијских радњи и дућана. Међутим, чаршија није била само трговачко-занатска. У њој је била и зграда Неготинске штедионице, биоскоп браће Петровић, Дом занатлија у коме је био смештен Занатски еснаф и Занатлијско певачко друштво „Крајина“, али било је ту и кафана, механа, бифеа и ракиџиница, који су чинили да чаршија буде пуна весеља, песме, разоноде, стециште гурмана и љубитеља доброг јела и пића.“ истакла је Радосављевићева.

  

Због временских прилика, суснежице и кише, уместо на постављеној бини на отвореном, програм је изведен у затвореном простору Биоскопа “Крајина”. Весела чаршија је  отворена наступом Етно групе “Класје”, која је надахнуто отпевала песму “Неготине граде” песника и композитора Саше Т. Грујића, који се на овогодишњој манифестацији представио и као диригент. Наступили су и ученик четвртог  разреда, Филип Стојисављевић, Лаура и Леонора Савић, Лаура Николић, Борко Веселинов и Филип Радосављевић ученици ОШ „Вера Радосављевић“ које је припремила учитељица Марија Џеновљановић и Теодора Павлић и Маринела Србљак, из ОШ “Бранко Радичевић” које је припремила учитељица Кристина Јовановић. Одмах по наступу најмлађих, своје певачко умеће промовисао је Вокални састав УШ “Стеван Мокрањац” под управом професора Ружице Рајковић. “Војвођанске песме” Љубомира Бошњаковића извеле су, заједно са својим уметничким руководиоцем ученице Анита Добрић, Јелена Драгомировић, Нена Ђурић, Наталија Његушић и Невена Секулић.

  

У наставку програма наступили су  професори: Стефан Николић, хармоника и перкусије,  Данило Перковић-клавијатуре, Предраг Тасић и Јован Делић, труба. Заједно са њима представили су се ученици са одсека трубе Давид Сурдановић, Немања Лукић и Габријел Крстић. По извођењу класичног музичког блока, професори музичке школе су у кратком популарном програму извели неколико нумера у латино и џез ритму и староградске песме. 

  

Око двадесетак тезги на које су чланови неготинских удружења и занатлије изнели слатка и слана послужења окупила се бројна публика. Точило се кувано вино и ракија и служили су кулинарски цпецијалитети. Било је ушећерених јабука, слатких мекика, лицидерских срца и свега што се на чаршији уобичајено нуди. За добро расположење побринули су се трубачи Дувачког оркестра „Хајдук Вељко“ под управом Бранета Јовановића.