Понедељак, 16. Новембар 2009.

"Вече српског фолклора" у Линцу и Гмундену

2278_1.jpg

"Видовдан" из Линца и "Кнез Лазар" из Гмундена, два српска клуба из покрајине Горња Аустрија, имали су заједнички наступ у прелепој дворани "Фолкхаус" у насељу Аувизен у граду на Дунаву. Прослава под називом "Дан српског фолклора" привукла је пажњу бројних земљака који су уживали у шесточасовном програму. Богат програм традиционалних игара из матице, којима децу у обе фолклорне секције уче кореографи Јадранка Ђаловић и Драгиша - Гица Васиљевић, показао је да оба удружења имају веома талентоване девојчице и дечаке.

2278_2.jpg

Сва три узраста оба клуба, извели су између осталог складно "Глуво Гламочко коло", "Дубочке краљице", "Врањску свиту"... Посебне су аплаузе изазвали чланови најмлађег узраста "Видовдана", који су извели "Игре из Шумадије". Осим фолклорних секција госте је забављао и музичар Раша Павловић из Салцбурга.

2278_3.jpg

Уз све то посебну пажњу је изазвао наступ музичког оркестра клуба "Видовдан" који чине Александра Благојевић, која свира гитару, и мајстори хармонике Ранко Бакић и Данијел Демић.


После успешног наступа на заједничкој прослави у Линцу, пред фолклорним секцијама "Видовдана" и "Кнеза Лазара" је нови изазов. У градском позоришту у Гмундену 21. новембра на програму је "Вече српског фолклора", на којој ће се публици представити ова наша два удружења. Биће то први пут да у Гмундену у градском театру наступи једна страна заједница. Програм почиње у 18 часова.