Понедељак, 20. Март 2017.

Вече поезије у Народној библиотеци

Поводом Светског дана поезије Народна библиотека „Доситеј Новаковић“, Књижевно-издавачко друштво „Лексика“ и Уметничко удружење „Крајински круг“ приредиће у уторак, 21. марта 2017. године, Вече поезије.

Од 17 сати у промотивној сали на дечијем одељењу, биће приређена промоција књиге младог песника Марка Станојевића, Неготинца који живи и ствара у Београду. Збирку поезије „На ветру љубави и туге“ Станојевић је објавио у септембру 2016. године, а рецезент збирке био је академик Матија Бећковић. Остварио је сарадњу са домаћим глумцима који су говорили његову поезију (Миша Јанкетић, Аљоша Вучковић, Горан Султановић, Воја Брајовић, Бранислав Лечић, Сергеј Трифуновић). Заступљен је у разним зборницима, електронским и штампаним, објавиљиван у Књижевним новинама УКС/а, на италијанском блогу за поезију и уметност Вербумландиарт. Награђиван је у земљи и иностранству. Заступљен је у интернационалној антологији „Градитељи мира уздигните се“ са песмом ПИСМО ЧОВЕКУ, са којом је освојио прво место у категорији за најбољу видео у поезију (Леће 2016.), награду му је уручио професор  Хафес Хајдар-италијански кандидат Нобелове награде за мир. О књизи „На ветру љубави и туге“ писали су: Милијан деспотовић-књижевник и члан Матице српске, Славица Пејовић-књижевник, Владанка Цветковић-књижевник,  Проф. мр Наташа Кнежевић, Проф. мр Снежана Станојловић Алексић. На промоцији збирке песама Марка Станојевића говориће и песникиња Владанка Цветковић.

Сат времена касније у истом простору биће прдстављена и књига „Антологијс усменог песништва Источне и Јужне Србије“, аутора др Љубише Рајковића Кожељца. Поред њега на промоцији ће говорити и Горан Вучковић, уредник антологије.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.