Среда, 18. Новембар 2009.

Ванредна скупштина српског културног савеза Швајцарске

 

2291_1.jpg

У Дибендорфу одржана ванредна скупштина СКСШ.  Изабран нови Управни одбор од 22 члана, коме ће бити прикључена три члана Савеза српског фолклора Швајцарске.
    Потресени тужном вешћу о упокојењу  патријарха српског Павла (95), делегати српских клубова и удружења, одржали су у недељу у Дибендорфу ванредну скупштину Српског културног савеза. Пре скупштине је послат телеграм саучешћа највишим црквеним властима а пре почетка са радом, минутом чутања одата је пошта до јуче живом свецу, патријарху Павлу.
    Делегати Ванредне скупштине изабрали су радно председништво којим је председавао Симо Павловић, а помагали су му Латинка Ђорђевић, Милош Дамјанац и мр Живко Марковић. Записник је водила Бранка Дјордјевић.
    Усмени извештај о раду у протеклом периоду, који је поднео сада већ бивши председник, Живко Марковић, био је кратак и сажет, а присутни су могли да сазнају како је СКСШу протеклих годину и по дана радио, посебно на пољу сарадње са Министарством дијаспоре,које је нашим земљацима у Швајцарској одобрило 30.000 франака за разне културне пројекте... Усмене извештаје су поднели и представници осталих удружења, привредници, спорт, књижевници, ликовни уметници и регионалне заједнице.
    Колико год се хтело да  представи СКСШ као кровна организација свих српских асоцијација у овој алпској земљи, кроз дискусију се чуле многе критике на немоћ овог савеза и недостатак младих са својим идејама и креативношћу у самоорганизовању. Нема се концепт и начин окупљања свих асоцијација, које су оснивале своје савезе и удружења.
    Није спорно да треба имати јак савез, да се максимално интегришемо у ово друштво државе која нас је прихватила и која је вечини младих друга домовина. Било је дискусије о промени имена у Савез Срба Швајцарске, које је најлогичније, па да остали савези, удружења, клубови и друштва, буду са својим представницима носиоци свих активности. Садашњи назив Српски културни савез Швајцарске, доводи до нелогичности да други савези буду чланови овог СКСШ. Коментар да ниједна асоцијација бивших југословенских република а садашње самосталне државе, немају у својим именима Југославију, говори да смо само ми Срби остали југо носталгичари. 
    На овој Ванредној скупштини изабран је нови Управни одбор од 22 члана, а три преостала требало би ускоро да попуне представници Савеза српског фолклора  Швајцарске.
    За вршиоца дужности председника СКСШ изабран је Милан Андрић из Романдије (француско говорно подручје), а предвидјено је да ту дужност обавља до априла наредне године, када је заказана редовна годишња скупштина СКСШ.
   Нови Управни одбор СКСШ чине: Сузана Костић, Слађана Сетенчић, Виолета Бракус, Милан Андрић, Милан Јанковић, Биљана Михајловић, Звонко Јовановић, Бобан Петровић, Братислав Живуловић, Милош Дамјанац, Зоран Рајић, Миљко Миљковић, Стојан Стевановић, Ратко Савић, Петар Кошчица, Ненад Милић, Миодраг Лукић, Слободан Панчић, Стева Илић, Душко Бајић и Петар Ристановић, док ће три нова члана из Савеза фолклораша бити касније прикључена осталима. Према овом списку именованих, није се много урадило на избору младих активиста.
    Није ништа урадјено по питању номинације представника за Скупштину дијаспоре, где ће српске асоцијације из Швајцарске дати три делегата. Чека се званичан сигнал, наводно конкурс Министарства за дијаспору.
    Као гости су били Владимир Нешић министар саветник – шеф конзуларног одељења Амбасаде Србије у Берну и Светлана Станковић вршилац дужности генералног конзула нашег Конзулата у Цириху. Дали су своје сугестије да се више ради на контактирању са швајцарским органима власти, да се донесе план и програм рада и активности свих асоцијација и адекватно томе донесе буџет. Наравно од званичних институција Швајцарске захтевати финансијску и сваку другу помоћ, јер више од пола су са двојним држављанством. А бројка од 200 000 који су српског порекла је импозантна и не може никога оставити равнодушним. На нама је да сачувамо свој идентитет и не дозволимо тоталну асимилацију.
М. и Б. Крекуловић