Уторак, 10. Новембар 2020.

УВЕДЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ОПШТИНИ НЕГОТИН

На 33. ванредној седници Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин, којом је председавао Владимир Величковић, председник Општине Неготин и командант Штаба, након разматрања тренутне епидемиолошке ситуације која је од стране Завода за јавно здравље Тимок и Здравственог центра Неготин оцењена као неповољна са тенденцијом даљег погоршавања у општини Неготин уведена је ванредна ситуација. Седници су поред чланова штаба присуствовали и координатори основних и средњих школа, ПУ „Пчелица“ и домова за старе.

  

„Бројке уопште нису обећавајуће. Јуче смо добили мишљење Завода за јавно здравље Тимок из Зајечара, које указује на потенцијалну опасност да и код нас вирус букне као и у окружењу. Имамо проблем са непоштовањем мера окупљања и ношења маски у затвореним просторима што повећава ризик од обољевања. Дошли смо до заједничког закључка, да је ванредна ситуација неопходна, пре свега да бисмо деловали ако буде потребе на дневном нивоу, што од мера што од активности које можемо да спроведемо брже, јер морамо бити спремни да одговоримо и на неки тежи сценарио. Ситуација не иде у добром правцу а све то зависи од нас. Евидентно је и закључак је свих чланова Штаба да је највећи проблем људски фактор, тј. недовољно придржавања мера. Желимо да у наредном периоду скренемо пажњу грађанима, нашим људима који имају угоститељске радње, малопродајне објекте, да морају да схвате озбиљност ситуације, поштују мере, јер ако чувају себе чувају и друге. Надамо се да ћемо у наредном периоду одговорити овом изазову, с обзиром да су током другог таласа све општине у окружењу имале алармантне бројке, а ми успели да се одупремо те нисмо увели ванредну ситуацију. Сматрам да је увођење ванредне ситуације неопходно, пре свега зато што су се људи опустили.“ истакао је Величковић медијима.

  

У новембру је у нашој општини, повећан број обољевања од коронавируса као и број пацијената са тежом клиничком сликом. Од првог закључно са осмим новембром на Одељењу пнеумофтизологије збринуто је 9 пацијената, од којих је 7 ПЦР позитивних а 6 је упућено на даље лечење у терцијалну установу.
„У извештају Завода за јавно здравље Тимок, ситуација у нашој општини окарактерисана је као јако неповољна са тенденцијом погоршања. Наши статистички подаци су такви да указују на то да се епидемиолошка ситуација погоршала. Што се тиче броја пацијената, пре свега оних који се јављају Ковид амбуланти, број пацијената првог и другог новембра кретао се између десет и петнаест, да би се сукцесивно повећавао до данашњег дана и само у првој недељи новембра достигао 22 пацијента .То су пацијенти са тежом клиничком сликом, који захтевају хоспитализацију па чак и упућивање у другу вишу здравствену установу. Желим да кажем да у поређењу са октобром, када је било 28 ПЦР пацијената, од којих су 11 излечени и 15 још увек активни, на Одељењу пнеумофтизологије хоспитализовано је 12 пацијената, од којих су 9 ПЦР позитивна а 2 су упућена у терцијалну установу а један на кућно лечење. У новембру месецу 10 је позитивних, а 9 збринуто на Одељењу пнеумофтизологије, од којих су седам ПЦР позитивни а чак 6 упућено у терцијалну установу. Тренутно се на одељењу налазе још два пацијента за које се чека ПЦР налаз. Мислим да је ово велики пораст у броју пацијената, и позитивних а и оних који захтевају хоспитализацију и упућивање у терцијалну установу. Тренутно стање можемо да окарактеришемо као озбиљно.“ рекла је Видосава Пауновић Барбуловић, в.д. директора ЗЦ Неготин. 
Ковид амбуланта Дома здравља за све пацијенте који имају симптоме респираторне инфекције уз повишену температуру ради сваког дана од 8 до 20 часова. После 20 часова пацијенте са истом симптоматологијом преузима Служба хитне медицинске помоћи. Одељење пнеумофтизологије ЗЦ Неготин је претворено у наранџасту зону у којој се хоспитализују пацијенти који захтевају лечење са симптомима Ковида до добијања резултата ПЦР теста, након кога се пацијенти у зависности од тежине клиничке слике упућују у терцијалну установу. Најновији мобилни рентген апарат, стићи ће данас у Здравствени центар Неготин, и у циљу борбе против Ковида и лечења пацијената користиће се на грудном одељењу.
На данашњој седници Штаба разматрано је и стање спремности локалн самоупораве и надлежних служби за наредни зимски период.