Четвртак, 09. Април 2015.

Усвојен Правилник о финансирању спорта на територији општине Неготин

Општинско веће општине Неготин, усвојило је Правилник о финансирању програма којим се остварује општи интерес у области спорта на територији општине Неготин. Овим правилником се ближе уређују услови, критеријуми, начин и поступак доделе средстава из буџета општине Неготин, за потребе спортских клубова и организација. 


„С обзиром да је то законска обавеза једне локалне самоуправе, ово је први пут да се усваја један овакав Правилник односно на основу кога ће се водити евиденција у трошењу новца клубова. Увешће се ред у планирању, у систематизацији, у финансирању и начину финансирања, као и контрола у наменском трошењу средстава и реализацији програма свих спортских савеза на нашој територији. Једном речју, ово је нешто што је потребно за развој спорта и искрено мислим да ће овај Правилник допринети побољшању целокупног спорта на територији општине Неготин. Желео бих да нагласим да смо међу првим општинама које су испоштовале и усвојиле овај Правилник  у Републици Србији, јер је Влада донела и предложила стратешки циљ који би требало да  до краја године усвоје све локалне самоуправе“ – истакао је Ненад Трандафировић, члан Општинског већа задужен за омладину и спорт, у изјави за медије. 

Скупштина општине Неготин, на последњој седници усвојила је и Програм развоја спорта општине Неготин до 2018. године.

„Програмом развоја спорта одређени су, односно дефинисани су носиоци у спортским гранама. Цитираћу један део Закона о спорту ради бољег објашњења, наиме, Министар одређује спортске гране од посебног значаја за Републику Србију, док локална самоуправа одређује спортске организације од посебног значаја за општински спорт. Циљ овог програма је унапређење услова за развој спорта у општини Неготин. Њиме ће бити омогућено стварање система у организацији и реализацији свих програмских садржаја и активности у области спорта на територији општине Неготин” – рекао је Трандафировић.

 

Трандафировић је такође истакао да ће се озбиљно кренути са изградњом инфраструктуре, која је неопходна за развој спорта и спортска питања.  Ове године од 35 милиона планираних за потребе финансирања спорта из буџета, 11 милиона динара планирано је за изградњу инфраструктуре, док је преосталих 24 милиона предвиђено за такмичења и административни део спортских клубова, односно савеза, школског и рекреативног спорта.