Среда, 11. Мај 2016.

Усвојен Елаборат о производњи вина са географским пореклом “Неготинска Крајина”

Удружењу произвођача вина из Неготинске Крајине, након целокупну процедуру пред Министарством пољопривреде усвојен је Елаборт о производњи вина са географском ознаком “Неготинска Крајина”.

Елаборат, који је плод заједничког рада свих чланова Удружења у последње 2 године, представља основ за бављење виноградарством и винарством на територији реона Неготинске Крајине, који обухвата општине Неготин и Кладово.

“Нови систем заштите вина са географским пореклом је у потпуности у складу са правилима Европске уније и представља основ за даљи развој виноградарства и винарства у Неготинској Крајини. Он представља и скуп права и обавеза који проистичу из добровољног обавезивања чланова удружења да уђу у заштиту својих винограда и вина. Права која се стичу је употреба свих одредница које представљају наш реон на етикетама, а за узврат произвођачи су дужни да поступају по правилима о производњи грожђа и вина и да омогуће контролу тог процеса” – истиче Никола Младеновић, председник Удружења произвођача вина са ознаком географског порекла "Неготинска Крајина"  

По речима Младеновића, крајњи циљ који треба достићи је повећање и квалитета и производње вина у нашем реону, а затим и јачање тржишне позиције наших винара на домаћем и иностраном тржишту. То ће се постићи производњом грожђа и вина по строго дефинисам правилима и заједничким дефинисаним наступом на тржишту уз адекватан маркетинг.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.