Четвртак, 17. Јун 2021.

УРУЧЕЊЕ УГОВОРА ПОЉОПРИВРЕДНИМ УДРУЖЕЊИМА

Владимир Величковић, председник Општине Неготин уручио је данас уговоре пољопривредним удружењима чије пројекте и активности је локална самоуправа подржала у оквиру Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја у општини Неготин за 2021. годину.Свечаном уручењу уговора поред представника удружења присуствовао је Драган Радосављевић, члан Општинског већа задужен за пољопривреду.

  

„Ове године најзначајнији пројекат који је добио највише средстава је пројекат Удружења „Воћар“ из Карбулова који је урађен у сарадњи са нашом службом. Овим пројектом локална самоуправа ће преко удружења обезбедити бољи рад противградних станица у нашој општини, обезбеђењем накнада стрелцима у висини од 4.000 динара, што је помоћ свим пољопроивредним произвођачима. Овај пројекат је носилац Програма за пољопривредна удружења.Подржали смо и пројекат Удружења за неговање етно наслеђа и развој руралног туризма из Рогљева. Сматрам да је то једна од наших развојних шанси посебно када се буду реализовали пројекти уређења пивница у Рајцу и Рогљеву,чија је израда пројектно-техничка документација у завршној фази. Подржали смо Удружење пчелара које је најјаче удружење у општини Неготин и чији рад локална самоуправа кроз аграрни буџет прати годинама као и Удружење сточара које ћемо од наредне године подржати у већој мери  с обзиром да треба поправити стање у овој области пољопривреде.“ поручио је председник Величковић.

  

Општина Неготин је кроз Аграрни буџет за успостављање и јачање удружења у области пољопривреде определила износ од 2,5 милиона динара.  Највећи износ од 1.900.000 динара добило је Удружење“Воћар“ из Карбулова које жели да кроз ангажовање противградних стрелаца поспеши развој пољопривреде на територији општине Неготин

„Ово је заједнички модел са локалном самоуправом. Врло лако и једноставно смо се договорили да ми изађемо с пројектом где ћемо уврстити противградну заштиту што је одобрено од Општинског већа.Сви противградни стрелци биће финасирани са додатних 4.000 динара из општинског буџета. Ово је је један вид испољаања шире одговорности од локалне самоуправе и нашег удружења, када је већ таква могућност постојала јер је чињеница је да сваке године постоји ризик од штета које наносе градоносни облаци. Ми смо без било какве резерве ушли у прављење пројекта а затим и његову реализацију.“ истакао је Славољуб Станковић, председник Удрушжења воћара „Воћар“ Карбулово.

   

Удружењу за неговање етно наслеђа и развој руралног туризма „Рогљевачке пивнице“ Рогљево које се бави очувањем и промоцијом туристичког потенцијала на Рогљевачким пивницама и Рогљеву, за организацију манифестације „Крајинска берба“ одобрено је 370.000 динара.

„ Ово је четврти пројекат који подржава локална самоуправа, а трећи за манифестацију с обзиром да прошле године због пандемије нисмо организовали „Крајинску бербу“. Циљ нам је очување традиције. Ове године добили смо средства за организовање манифестације која обухвата обичаје одлазак у виноград, повратак, гажење грожђа, бирање најлепше берачица и надамо се да ћемо имати доста посетилаца. Конкурисали смо и код Министарства туризма и очекујемо да ће нам одобрити средства с обзиром да се наш пројекат налази на 15. месту од 200 удружења.“ истакла је Горица Јовановић из Удружења „Рогљевачке пивнице“  


Аграрни, буџетом локална самоуправа подржала је и пројекте Друштвѕ пчелара „Хајдук Вељко “Неготин са 130.000 динара и Удружења одгајивача домаћих животиња „Хајдук Вељко“Неготин са 100.000 динара.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.