Четвртак, 21. Јул 2016.

Уручени скрининг апарати за дијагностиковање оштећења слуха код новорођенчади

У оквиру хуманитарне акције "Блиц фондације" - "Срце за децу" чији је циљ да се свим породилиштима у Србији обезбеде апарати за рано дијагностиковање евентуалног оштећења слуха код новорођенчади, уредник Блиц фондације, Велимир Перовић и новинарка Информативног програма РТС-а, Ана Стаменковић, уручили су данас апарате за скрининг слуха код беба за породилишта у Неготину, Кладову и Мајданпеку. Ово су 47,48 и 49 апарат, од 56, колико ће бити подељено у овој акцији.  Покровитељ акције је Министарство здравља, а медијски партнер је РТС.

  

“Ово је велика кампања електронског и штампаног медија и поново смо показали како сви заједно можемо и морамо да помогнемо и да покажемо да смо хумано и солидарно друштво. Акција се ускоро завршава али оно што је њен циљ, односно резултати акције ће трајати још дуго. Ови апарати остају нашим бебама, оне су наша будућност и ја се надам да ће свако дете у Србији, захваљујући овој дијагностици и превентивним прегледима имати могућност да на време добије неопходну помоћ и рехабилитацију и све оно што је неопходно уколико постоји оштећење слуха” – истакла је Ана Стаменковић, новинарка РТС-а.   

Урођено оштећење слуха више не сме да представља препреку да се дете нормално развија, да слуша гласно музику, да се образује и да буде друштвено корисна особа, нагласио је Велимир Перовић, уредник Блиц фондације.  

  

“Овим апаратом ми смо омогућили да се евентуално оштећење слуха открије одмах по рођењу и да рерхабилитација и лечење крену већ од шестог месеца живота, што ће сигурно значити да то дете до поласка у школу може да развије и говор и своју интелигенцију. Увођењем неонаталног скрининга слуха у свим породилиштима у Србији, ми смо учинили велику уштеду и за здравство и за родитеље, јер према неким проценама, лечење оштећења слуха у каснијем периоду кошта и до 100 000 евра”.  

Ово је друга велика донација Здравственом центру Неготин у последњих недељу дана и свакако ће пуно значити у унапрећењу рада ове установе.

“Овом приликом желим да се захвалим Блиц фондацији, РТС-у и Министарству здравља, као и свим људима који су допринели овој акцији и веома ми је драго што и ми у малим срединама нисмо заборављени. Ми годишње имамо око 200 порођаја, у просеку, а  познато је да се бебе са оштећеним слухом рађају отприлике на 3000 једна. Наравно да имамо и ми бебе које се рађају са оштећеним слухом, који су откривени у каснијем периоду, тако да ће овај апарат бити од изузетног значаја, да се на време открије оштећење, да се почне са рехабилитацијом и да нема каснијих сметњи у развоју деце” – рекла је Биљана Параскијевић, в.д. директора ЗЦ Неготин.    

Након уручења апарата за скрининг слуха, у породилишту је урађен и први преглед, коме су присуствовали представници донатора и Здравствених установа које су данас добиле апарате, а након тога неготинском породилишту уручена су и два клима уређаја. Начелнику гинеколошко – акушерског одељења, др Александру Банковићу, клима уређаје уручила је Смиљка Јурасовић, дописник Блица из Неготина.

  

У акцији “Блиц фондације” - “Срце за децу” апарате за проверу слуха код беба у протекла четри и по месеца добила су породилишта у Нишу, Ваљеву, Вршцу, Прокупљу, Новом Саду, Шапцу, Краљеву, Чачку, Београду ("Вишеградска", "Др Драгиша Мишовић", "Народни фронт"), Сремској Митровици, Аранђеловцу, Крагујевцу, Зајечару, Лесковцу, Књажевцу, Смедереву, Кикинди, Бору, Земуну, Панчеву, Ћуприји, Параћину, Лазаревцу, Горњем Милановцу, Сомбору, Пожаревцу, Петровцу на Млави, Пријепољу, Прибоју, Јагодини, Крушевцу, Бачкој Тополи, Врбасу, Новом Пазару, Тутину, Сјеници, Алексинцу, Прешеву, Врању, Смедеревској Паланци, Пироту, Сенти, Суботици и Зрењанину. Сутра ће овај апарат добити породилишта у Мајданпеку, Кладову и Неготину, а наредних дана и породилишта на Звездари, у Лозници, Љубовији, Сурдулици, Ужицу, Косовској Митровици и Грачаници.

Захваљујући људима добре воље и друштвено одговорним фирмама који су подржали акцију, као и "Телетону" одржаном 24. маја на РТС, “Блиц фондација” ће у наредне две недеље апарате за неонатални скрининг слуха обезбедити за свих 56 породилишта у Србији. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.