Среда, 08. Октобар 2014.

Уручена решења пољопривредницима о субвенцијама из аграрног буџета

Председник Општине Неготин, Јован Миловановић, уручио је данас пољопривредницима решења о субвенцијама у оквиру реализације Програма подршке за спровођење  пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Неготин за 2014. годину.

Рок за подношење захтева, због поплава које су захватиле oпштину Неготин, током маја месеца, је продужен, а због смањеног обима средстава у буџету, извршена је и класификација захтева .

Комисија  је разматрала најпре захтеве пољопривредника који су први пут ове године конкурисали за субвенције. До сада су размотрена 177 захтева и урађено је 147 решења. За реализацију ових решења из буџета је издвојено  5.862.091 динара, а за преостале захтеве, који су поднети први пут, потребно је још 5.171.119 динара – истакао је председник Општине Неготин, поздрављајући присутне пољопривреднике. 

Аграрни буџет је у општини Неготин уведен 2006. године, а средства која су додељивана за субвеционисање пољопривредне производње и број поднетих захтева повећавали су се годинама. Ове године поднето је 497 захтева, а 212 пољопривредника је по први пут конкурисало за средства из аграрног буџета.

Општина Неготин је једна од ретких општина у источној Србији, која издваја толико средстава за субвенционисање аграра. Многим пољопривредницима, поготово онима који тек кренули да се баве пољопривредом, али и онима који су се одлучили за улагање у сеоски туризам, ова средства представљају значајан стимуланс.

„Пољопривредна газдинства која су предала захтеве за доделу средстава преко локалне самоуправе,  могу да рачунају на максимални износ од 400 000 динара по захтеву, односно на повраћај средстава у износу од 40 одсто или 160 000 динара. Што се тиче сеоског туризма износ средстава је био 150 000 динара по решењу, а повраћај средстава 50 одсто односно 75 000 динара“ - рекао је Драган Радосављевић, председник Комисије.

Комисија ће разматрати и захтеве пољопривредних газдинстава којa су претрпела штете од недавних поплава, а затим и захтеве који су поднети други пут, док  буде новца у буџету предвиђених за ове намене. Остали захтеви ће се реализовати у току 2015. године.