Среда, 10. Јул 2013.

Уређење порте старе неготинске цркве

У сусрет великом јубилеју, 210 година постојања Цркве рођења пресвете Богородице, у порти овог храма у старом градском језгру почела је изградња објекта за паљење свећа. Вредност инвестиције је милион динара, а средства су обезбеђена из буџета Општине Неготин.

Неготински свештеници освештали су локацију и почетак радова на изградњи новог објекта у порте старе цркве.

 

„Храм рођења пресвете Богородице је место на коме стварала историја Неготина и зато је ово велики дан за град и наше вернике. Изградњом овог објекта заокружићемо целину и сачувати аутентичан амбијент порте и храма. Велику захвалност за изградњу објекта за паљење свећа, чији почетак данас званично обележавамо, дугујемо Општини Неготин која је имала разумевања за потребе цркве“ – истакао је јереј Зоран Јовић, старешина Цркве рођења пресвете Богородице.

Камен темељац за нови објекат у порти старе неготинске цркве положио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

 

„У години када Неготин обележава значајне јубилеје из своје бурне историје, жеља нам је била да оставимо неки траг. Тако је од суме од седам милиона динара колико смо ове године издвојили за потребе Српске православне цркве, милион динара намењено уређењу старе неготинске цркве. Ова црква има посебно место у историји и традицији нашег града и Неготинци је доживљавају као централно место очувања српства и слободарског духа“ -  поручио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

 

Пројекат за објекат за паљење свећа израђен је у Заводу за урбанистичко планирање и пројектовање општине Неготин, уз сагласност Завода за заштиту споменика културе.  Објекат ће бити завршен до храмовне славе, Мале госпоjине када се приређује централна прослава јубилеја, 210 година постојања Храма рођења пресвете Богородице.