Петак, 24. Јул 2015.

Уређење корита Сиколске реке у Мокрању

У Мокрању су у току радови на уређењу корита Сиколске реке, која протиче кроз ово село и која је током прошлогодишњих поплава у два наврата нанела велику штету мештанима.  Ово је наставак радова започетих прошле године.

   

„Прошле године смо у два наврата организовали већи обим радова. Непосредно после мајских поплава смо извршили један део радова, а као припрему, с обзиро да смо имали најаве да постоји могућност за нове поплаве, у августу смо организовали и чишћење насипа, а уз помоћ мештана очишћено је и растиње дуж целог тока реке низ село. Урађен је и бедем како би се спречило евентуално загађење изворишта са кога се мештани снабдевају водом. Ове радове изводимо у сарадњи са Србијаводама, што морам да похвалим, они су дали стручну подршку и финансијску помоћ у износу од 1 500 000 динара, и на основу тих средстава изводе се тренутни радови у дужини од 600 метара“ – истакао је Јован Миловановић, председник Општине Неготин, приликом обиласка радова у Мокрању.    

   

По речима Данијеле Сладојевић, директорке Водопривредно хидрограђевинско друштвеног предузећа на акције, на радовима у Мокрању ангажована је сва потребна механизација, а више од  70 одсто муља и наноса мора бити одвежено на, за те намене, одређену локацију. Она очекује да планирани радови буду завршени током следеће недеље.

   

Иако мештани очекују много бржу реакцију на решавању проблему на водотоцима, председник општине Неготин каже да је ово максимум који може да се постигне, јер осим Мокрања, морају да се  заврше радови и у другим селима где је било штете од поплава. Општина Неготин је за уређење водотокова другог реда, који су у њеној надлежности, обезбедила 10 милиона динара.

   

Добили смо помоћ из Програма Уједињених нација за развој, за извођење радова у Малој Каменици, и у току је припрема пројектне документације за извођење тих радова. Рок за извођење је 24. фебруар 2016. године. На Каменичкој реци ће бити изграђен бетонски таложник што ће спречити нанос у случају бујичних поплава, као што се десило прошле године. Ми покушавамо да у обим тих послова уградимо и измуљавање, односно изношење наноса које је том приликом река нанела у само село. Припремали смо обим радова пре него што смо добили понуду УНДП-а и ангажовали смо геометре, ради процене количине наноса и потребних радова. Имамо намеру да наставимо радове на уређењу речног корита и у Уровицу, где смо у сарадњи са мештанима, ЈКП „Бадњево“ и Водопривредним предузећем,  извршили уклањање растиња и дрвећа“ – рекао је Миловановић.

   

Ових дана настављени су и радови на уређењу атарских путева на територији Општине Неготин. Недавно је завршена санација атарског пута у месној заједници Милошево у дужини од 400 метара.

  

Екипе ЈКП „Бадњево“ ангажоване су ових дана и на кошењу траве и уређењу стаза које воде до излетишта Бадњево, као и у простору самог излетишта. Градско зеленило било је ангажовано и на уређењу зелене површине у улици др Теодора Бећирића на Милошевском путу.