Четвртак, 26. Октобар 2023.

УРЕЂЕЊЕ ЦРКВЕ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

У Храму „Свете Тројице“ у Неготину у току је реализација пројекта уређења живописа, пода и дрвеног мобилијара која ће се одвијати фазно и трајаће три године. Радове на унутрашњем уређењу једног од најлепших православних храмова у источној Србији, обишао је Владимир Величковић, председник Општине Неготин у пратњи заменика Богдана Гугића. Овај пројекат од изузетног значаја, финансира се из буџета Општине Неготина.
 
 
„ Ми смо пре три године помогли рестаурацију иконостаса у цркви, а сада смо кренули са трофазним уређењем столарије, пода и живописа, укључујући радове на замени електричних инсталација, значи са комплетним уређењем овог храма зато што сматрам да је ово најлепши и највећи храм у целој источној Србији и Епархији тимочкој. Сматрам да смо дужни да због јубилеја који предстоји 2026. године, а у питању је 150. годишњица постојања храма, да он буде оно што је био на почетку. Поред ових радова у унутрашњости цркве,у току је и трећа фаза рестаурације црквеног сата и уређење механизма и друго. Желимо да ова црква има оно што је имала пре век и по, на понос свих Неготинаца, јер овај храм је био импозантан за време када је настао и а сада је. Визија коју су стари Неготинци имали када су подизали овакве грађевине пре толико времена, треба да нам буду узор, и сматрам да смо у обавези да храм доведемо у стање у каквом је био када је изграђен“, рекао је председник Величковић истичући обавезу чувања нашег наслеђе за будућа поколења.
 
 
Из општинског буџета за трећу фазу уређења сата на новој цркви, прву фазу радова на уређењу ентеријера цркве и набавку пакетића за децу, учеснике Светосавске академије издвојено је 9.080.000 динара, а у наредне две године биће издвојено по 11 милиона динара.
 
 
„ Радови подразумевају потпуну рестаурацију постојећих елемената, почевши од пода, живописа и мобилијара у Храму „Свете Тројице“. Будући да је храм, као и већина храмова у Србији, под заштитом завода за заштиту споменика културе у Нишу и Београду, ништа не сме бити промењено. Ми смо пре тога прикупили сву потребну документацију како би ушли у пројекат, како би могли да почнемо са радовима. Ништа не сме да буде без тога, или неусаглашено са заводом. Све што видите, све ће бити потпуно рестаурирано и биће као и први пут када је освећено 1876.године . Ово је један велики пројекат и захтева много радова, по мишљењу људи који раде на пројекту који су искусни и надамо се да ће све протећи како треба. Живопис ће у потпуности бити сачуван, ретуширан. У храму су, на жалост неких седамдесет, осамдесет година паљене свеће које су довеле до оштећења фресака,црнило је покрило фреске, тако да то све прво мора да се очисти техникама које знају мајстори, елементима који они користе и који не могу да се нађу у обичним фарбарама и слично, и онда на крају иде ретуш и заблистаће као кад су виделе први пут светлост дана.“, поручио је протонамесник Марјан Керчуљ.
 
 
С обзиром на радове верницима неће бити доступан цео храм али ће моћи да целивају икону, помоле се и упале свећу, док ће се сва богослужења укључујући јутарње, вечерње и све остала чинодејства вршити у старој неготинској цркви.