Четвртак, 07. Јул 2016.

Удружење купинара из Неготина иницирало формирање Асоцијације Удружења купинара Србије

У циљу уједињења наступа купинара и заједничких активности које би водиле бољој цени купине и већој стабилности на тржишту, на иницијативу Удружење купинара источне Србије (скраћено УКИС) са седиштем у Неготину, одржан је састанак у Ражњу коме су поред представника Удружења купинара источне Србије из Неготина, присуствовали и помоћник председника општине за развој, инвестиције и заштиту животне средине општине Ражањ др Драгиша Тодоровић, Удружење воћара и виноградара Ражањ, Удружење воћара „Нектар“ Трговиште (општина Књажевац), Удружење из Трстеника, Удружење Богатић из Богатића, као и  представници произвођача купина из  Смедерева, Ћићевца, Појата и Обрежа.

На поменутом скупу је начелно договорено да се формира асоцијација удружења и произвођача купине Србије, а за председника такве уније предложен је иницијатор овога скупа Горан Станчић из Милошева, иначе председник удружењa УКИС из Неготина. Закључак је био да се одржи још један скуп у Неготину на коме би била позвана и остала удружења која су показала интересовање, када би се конкретизовао поменути договор. Oснoвнициљ формирања Асоцијације удружења је побољшање производње купина и формирање јединствене цене откупа купине на нивоу Србије.

Општина Неготин у оквиру свог аграрног буџета издваја средства и за удружења пољопривредних произвођача. У 2016. години издвојено је 1,5 милиона динара у оквиру конкурса намењеног за побољшавање услова рада и набавке опреме за удружења. Износ који је ове године издвојен за удружења је значајно већи од ранијих износа, а сврха тога између осталог је да се и остали пољопривредни произвођачи подстакну на удруживање рaди зajeдничкoг нaступa и  веће конкурентности нa тржишту. 

Taкoђe, кao jeднa oд мeрa побољшања услова функционисања удружења на територији општине Неготин јесте и то да ће локална самоуправа ове године финансирати адаптацију просторија намењених свим удружењима из области пољопривреде. Тиме ће сва постојећа и будућа удружења пољопривредника добити свој „дом“ у коме ће они моћи одржавати састанке, годишње скупштине као и предавања из области пољопривредне производње. 

Удружење купинара источне Србије (скраћено УКИС) је младо удружење са седиштем у Неготину, које је за врло кратко време окупило произвођаче купина из различитих општина и успоставило контакт са другим удружењима купинара у Србији.


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.