Петак, 27. Мај 2016.

Удружење “Егокулт” организовало програм сећања на Владу Дивљанa

У знак сећања једног од највећих аутора југословенског новог таласа, Владе Дивљана, Удружење “Егокулт”, у сарадњи са Домом културе “Стеван Мокрањац“, организовало је у среду, 25.маја  мултимедијални програм “Слетео сам ти у снове”.


Фото : Егокулт 

Тако су Неготинци, после Врања и Ниша, били у прилици да виде изложбу “Небеска тема”, аутора Немање Ђорђевића из Врања, једног од најактивнијих рок фотографа на Балкану. Ђорђевић, официјелни фотограф разних фестивала и концерата, уредник је фотографије и фото-репортер веб магазина “Балканрок”, као и хрватског “СаундГардиана”.

 
Фото : Егокулт

Куриозитет ове поставке је тај што њу чине фотографије са истог концерта. Реч је о осмомартовском концерту Владе Дивљана и „Невладине организације“ коју је предводио некадашњи Владин саборац Зденко Колар, у београдском Дому омладине 2011. године, у време када је Влада ретко боравио у Србији, а који је по оцени критике и публике проглашен за његов најемотивнији наступ у Београду“, истиче Сузана Михајловић-Јовановић из Удружења “Егокулт”.

   
Фото : Егокулт

Уз Ђорђевићеве фотографије, посетиоци у фоајеу неготинског Дома културе били су у прилици да премијерно виде и документарни филм “Влада” Рудија Урана. Словеначки редитељ направио је занимљиву посвету некадашњем “Идолу” Влади Дивљану у облику рокументарца који је пре свега дубоко лично искуство појединца, који је изгубио свој културни простор.

 
Фото : Егокулт

Било је сасвим природно да се Влада Дивљан, један од најупечатљивијих уметника тзв. „новог таласа“, нађе у књизи „Соња Савић – отворена страница“. Током њене припреме, 2011. Дивљана налазим у Бечу где је последњих година живео са породицом. После неколико дана дописивања, заказујемо разговор путем скајпа. Сва трема што ми се пружила прилика да разговарам са једним од својих идола, вечитим дечаком, нестала је већ у првим минутима једночасовног разговора, у којем сам имала осећај да разговарам са старим другом кога дуго нисам видела. Начин на који је Дивљан пленио људе око себе, одисао је непосредношћу. Интелигентан, образован, веома талентован, духовит. Мангуп и господин у једном. Никада га нисам видела уживо. Остаје тај осећај жала и празнине што се нису поклопиле околоности да га сретнем пар година касније, на концерту у оквирузајечарске Гитаријаде 2014. и радост што је ми је даровао текст о Соњи „Весник новог времена“, каже Зденка Томић из Удружења “Егокулт”.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.