Четвртак, 19. Мај 2016.

Удружење “Егокулт” и Општина Неготин организовали семинар за новинаре

Удружење "Егокулт"  у сарадњи са Општином Неготин, организовалo je стручни семинар у циљу унапређивања професионалних и етичких стандарда у области јавног информисања, под називом: "Буџетирање медијских пројеката".

Семинар је организован са намером да помогне новинарима који имају иницијативу, као и потенцијал за развој пројектних идеја и предлога, а посебно онима који су у процесу транзиције и приватизације медија, нажалост, остали без посла.

“Сваке године локалне самоуправе, министарства и Влада Републике Србије издвајају одређена средства за финансирање медијских пројеката. План и припрема предлога пројекта и пројектне документације, предлагање пројекта и координација спровођења, захтевају поседовање стручних знања и вештина из области управљања пројектима, а нарочито у делу буџетирања пројеката. Непознавање специфичности медијских пројеката често доводи до превиђања неких буџетских линија што резултура неадекватним буџетом који угрожава одрживост пројекта. Отуд и потреба едукације намењене управо новинарима који живе и раде на овим просторима”, наглашавају Сузана Михајловић-Јовановић и Зденка Томић, овлашћени заступници Удружења “Егокулт”.

Предавач на овом семинару који је окупио новинаре, али и представнике локалне самоуправе и цивилног сектора је Растислав Дурман, новинар, сценариста, уредник, редитељ и медијски консултант, оснивач и први главни уредник часописа за медијске професионалце "Линк", руководилац Одељења за развој програма РТВ Војводине.

“Будућност медијске продукције зависи од пројектног финансирања и врло је важно да медијски посленици овладају вештинама писања пројеката. Буџет је само један од елемената пројекта и врло је важно схватити да је он само финансијска слика садржаја који је планиран”. 


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.