Петак, 01. Децембар 2017.

Удружење „Дуга“ обележило Међународни дан особа са инвалидитетом

Поводом међународног Дана особа са инвалидитетом, удружење „Дуга“ за своје госте, организовало је маскенбал и пригодан програм. Обележавању је присуствовао и Бобан Стингић, члан Привременог органа општине Неготин као и представници  јавних установа са којима ово удружење сарађује.

 

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се од 1992. године, када је генерална скупштина Уједињених Нација донела резолуцију о обележавању дана особа са инвалидитетом, са циљем да се у целом свету што више сви потрудимо да омогућимо особама са инвалидитетом и различитим сметњама у развоју, прилагодљивији и лепши живот. Мото овогодишњег Међународног дана особа са инвалидитетом је “Трансформације ка друштву који је одрживо и прилагођено свима”.  

  

“Ми се као удружење код нас у Неготину боримо и трудимо да допринесемо што већој инклузији у сваком аспекту живота у граду, значи не само инклузија у образовању него и социјална инклузија, у оквиру запошљавања, значи уопшта инклузија у сваком погледу животу у нашој заједници.  По подацима у свету и око 15% светске популације су особе са инвалидитетом, непотпуни подаци који се односе на нашу земљу који отприлике важе и за наш крај и град, мада не постоје ваљане и конкретне евиденције до дана данашњег о особама са сметњама у развоју, процењује се да негде око 10% особа, од укупног становништва Републике Србије, па тако и Неготина и околине су особе са сметњама и инвалидитетом.  Највећи проблем који се показују у задњих пар година и на коме се највише ради, то је запошљавање особа са инвалидитетом тако да у односу на овај постотак од 10% негде 0,7 до 1,2% особа са инвалидитетом је успело да нађе неко запослење. Не ради се само о запошљавању опште прихваћеним ми још увек живимо у средини где су особе са инвалидитетом јако стигматизована и стварно се максимално боримо и трудимо да допринесемо томе да будемо што прихваћенији у друштву. “ – истакла је Мирослава Здравковић, секретар удружења „Дуга“.

  

Малишани окупљени око удружења за помоћ особама са инвалидитетом „Дуга“, маскирани у костиме које су сами креирали, приказали су својим драгим гостима из ОШ“Вера Радосављевић“ из Неготина и институција са којима сарађују, програм који су увежбали на креативним радионицама. Удружење “Дуга” има око 70 чланова, од чега 37 корисника услуга удружења, а њих око 25 активно подржавају рад удружења и учествују у свим активностима. Општина Неготин и ове године припремила је поклон пакете слаткиша за кориснике услуга удружења, које је уручио Бобан Стингић, члан Привременог органа.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.