Петак, 02. Децембар 2016.

Удружење „Дуга“ обележило Међународни дан особа са инвалидитетом

Поводом међународног Дана особа са инвалидитетом, удружење „Дуга“ за своје госте, организовало је маскенбал и пригодан програм. Обележавању је присуствовао и Војислав Јануцић, члан Општинског већа општине Неготин.

 

Малишани окупљени око удружења за помоћ особама са инвалидитетом „Дуга“, маскирани у костиме које су сами креирали, приказали су својим драгим гостима из ОШ“Стеван Мокрањац“ из Кобишнице и институција са којима сарађују, програм који су увежбали на креативним радионицама.

 

„Ми традиционално, уназад пет-шест година правимо оваква дружења са нашим пријатељима и сарадницима. Ове године су то наши другари из Кобишнице са којима смо радили и инклузивну позоришну представу. Ми се у Србији и Неготину максимално трудимо да допринесемо што бољем упознавању шире популације са проблемима особа са инвалидитетом и да особе са инвалидитетом, њихове породице и пријатеље што више приближимо и укључимо у свакодневни  живот односно боримо се за инклузију у сваком смислу у нашем друштву“ – истакла је Мирослава Здравковић, секретар удружења „Дуга“.

 

Тема Међународног дана ОСИ ове године је „Достизање 17 циљева будућности какву желимо“, која произилази из 17 циљева одрживог развоја, а њихова улога је изградња инклузивнијег и праведнијег света за особе са инвалидитетом. Ти циљеви се односе на искорењивање сиромаштва и глади, обезбеђивање здравствене заштите, инклузивног образовања за све, родне једнакости и оснаживање ена и девојака, приступу води, одговарајућим санитарним условима и поузданој и одрживој енергији за све. Међу циљевима су и промоције одрживог развоја, запошљавања и радаза све, промоција инклузивне и одрживе индустријализације и иновације, смањење неједнакости између и унутар држава, обезбеђивање да насеља буду инклузивна, безбедна и одржива, као и то да одрживе буду и производња и потрошња.  Циљеви су такође и борба против климатских промена, заштита океана, мора и морских ресурса, заштита, очување и промоција одрживог копненеог екосистема, шума, заштита од уништацвања биљног и животињског света. У циљеве су увршћене и промоција инклузивног друштва, у коме ће владати мир, како би свима била доступна правда и ефикасне институције на свим нивоима, као и јачање значења примене и ревитализације глобалног партнерства за одрживи развој.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.