Понедељак, 19. Мај 2014.

Убрзан процес евиденције и пописа јавне имовине у општини Неготин

У општини Неготин у току је реализација пројекта “Унапређење управљања имовином у општинама Неготин и Кладово”. Општина Неготин потписала је уговор са Делегацијом Европске Уније у Србији 24. јануара 2014. године, која суфинансира реализацију пројекта у износу од 102.808,оо евра што представља 85% укупне вредности Пројекта, док остатак финансира локална самоуправа кроз ангажовање својих кадровских и других материјалних ресурса. Партнер у реализацији пројекта је општина Кладово са којом постоји већ традиционална сарадња на развојним пројектима у овом делу Србије.


Пројекат “Унапређење управљања имовином у општинама Неготин и Кладово”, реализује се кроз програм Exchange 4, који имплементира Стална конференција градова и општина у Србији. Предвиђен рок за реализацију Пројекта је почетак фебруара 2015.године, а очекивани резултати су:

  1. Имплементиран информациони систем и базе података о јавној имовини на територији општине Неготин
  2. Спроведене процедуре за пренос власништва на делу имовине која је у власништву Републике Србије на ниво локалне самоуправе у Неготину
  3. Израђени средњорочни планови управљања јавном имовином у општинама Неготин и Кладово
  4. Креирани промотивни каталози са предлозима инвестиционих пројеката који активирају јавну имовину за потенцијалне инвеститоре
  5. Подигнут капацитет запослених у локалним самоуправама у Кладову и Неготину за управљање имовином

У току прва три месеца реализације Пројекта, пројектни тим општине Неготин и Кладово је највише био ангажован на логистичким и техничким аспектима реализације Пројекта, те ангажовању неопходних експерата и стручних сарадника.

У складу са наведеним, почетком маја месеца, завршене су активности на формирању Канцеларије за попис имовине и започет је процес убрзаног рада на њеном евидентирању уз помоћ 4 нова стручна сарадника чије је ангажовање омогућено кроз Пројекат.

У наредном периоду, акценат ће бити стављен на набавку неопходне компјутерске и софтверске опреме којом ће се додатно унапредити рад имовинског одељења локалне самоуправе, а биће реализоване и активности Израде стручних студија којима би се указало на оптималне правце развоја и управљања јавном имовином на територијама општина Неготин и Кладово. Такође, током јуна месеца, предвиђена је и прва пројектна конференција на којој ће се свим заинтересованим лицима представити остварени резултати реализације пројекта као и правци даљих активности. Предметна конференција биће и прилика да се грађани и друге заинтересоване стране изјасне о конкретним развојним предлозима када је јавна имовина у питању, каои да сами дају своје мишљење на одређене теме.

Корисници резултата пројекта који ће се остварити пројектном имплементацијом, су поред локалних самоуправа у Неготину и Кладову и њихових јавних предузећа и установа, посебно девелопери у сектору некретнина, заинтересовани инвеститори, пољопривредници и друге заинтересоване стране.