Понедељак, 15. Јул 2019.

У Уровици одржани Дани дијаспоре

 

Традиционална манифестација Дани дијаспоре, у организацији Месне заједнице и Европског удружења пријатеља Уровице, минулог викенда, одржана је у овом крајинском селу по четрнаести пут. Данима дијаспоре, поред бројних гостију и мештана, присуствовали су и Владимир Величковић, председник Општине Неготин, мр Милан Уруковић, председник СО Неготин, Богдан Гугић, заменик председника неготинске скупштине и Љутица Јовановић, члан Општинског већа за економска питања.

  

Поздрављајући присутне Љутица Јанковић из Европског удружења пријатеља Уровице, истакао је да чувајући ову манифестацију, чувамо себе, своје порекло, корене и идентитет.  Народно стваралаштво је у темељу сваког од нас, а данас, сви ми тај темељ чинимо јачим и снажнијим.

  

Драгослав Гуџугановић, одборник у СО Неготин и потпредседник Савета МЗ Уровица захвалио се Европском удружењу пријатеља села и локалној самоуправи уз чију подршку су финансирани значајни пројекти у овом селу. Вишегодишњи проблем у водоснабдевању села, Општина Неготин решила је прошле године новим постројењем за водоснабдевање.

  

У богатом културно-уметничком програму наступила су културно-уметничка друштва „Бранко Цветковић“ из Београда, „Воја Чурић“ из Кобишнице, „Флоричика“ из Јабуковца и Уровице. За најлепшу пастирицу изабрана је Катарина Николић из Београда, прву пратиљу Маја Димитријевић из Уровице а другу пратиљу Татјана Богдановић из Кобишнице.