Петак, 29. Аугуст 2014.

У току реализација Програма подршке пољопривредним газдинствима

Након Конкурса, који је био расписан у периоду од 07.04.2014. године до 30.06.2014. године, почела је реализације Програма подршке пољопривредним газдинствима. Укупно је пристигло 497 захтева од стране регистрованих пољопривредних газдинстава са активним статусом.

Комисија за реализацију Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Неготин у 2014. години до сада је размотрила 100 поднетих захтева и захтеви који су испунили услове Конкурса су у фази реализације и исплате субвенције пољопривредним газдинствима.


Регистрована газдинства која су уз захтев поднела предрачун, дужна су да најкасније до 31.08.2014. године изврше куповину опреме и доставе рачун о извршеној инвестицији.

Програмом подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Неготин у 2014. години утврђене су мере подршке које ће општина Неготин предузети у циљу развоја пољопривреде и руралног развоја. Средства за реализацију овог Програма утврђена су Одлуком о буџету општине Неготин за 2014. годину.

Мере подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја односе се на:

- субвенционисање набавке пољопривредне механизације и опреме у пчеларству, сточарству, ратарству и повртарству, виноградарству и винарству, воћарству,

- субвенционисање набавке приплодних грла -јуница, оваца, коза, назимица, ројева и матица,

- субвенционисање вештачког осемењавања говеда и свиња у периоду до краја јула ове године.

- развој сеоског туризма

- за одржавање манифестација из области пољопривреде (изложбе, смотре, сајмови)

- едукације из области пољопривреде и тематске студијске посете

- суфинансирање премија осигурања за усеве, плодове, вишегодишње засаде,расаднике и животиње

- суфинансирање камата за пољопривредне кредите регистрованих пољопривредних газдинстава

Комисија за реализацију Програма је кренула са обиласком пољопривредних газдинстава, који су поднели захтеве у току 2014. године и оних који су остварили субвенцију за куповину механизације, опреме, приплодних грла, извршили адаптацију пољопривредних економских објеката, и сеоских кућа намењених за сеоски туризам у последњих пет година.