Понедељак, 11. Аугуст 2014.

У Сиколу одржани 14. Чучук Станини дани

 

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Чучук Станини дани“ одржана је крајем прошле недеље у Сиколу, родном селу животне сапутнице легендарног јунака из Првог српског устанка, Хајдук Вељка Петровића.

14. „Чучук Станини дани„  у организацији МЗ Сиколе, Дома културе „Стеван Мокрањац“, под покровитељством Општине Неготин и и ове године окупили су  велики број културно уметничких друштава из Неготина, Зајечара, Бора, Петровца на Млави и Видина из Бугарске.

 

Манифестацију којој су присуствовали Јован Миловановић, председник општине Неготин, Надица Васић, заменик председника, представници општинских институција, бројни гости  и мештани отворила је испред локалне самоуправе Татјана Панић, члан Општинског већа за културу, информисање и туризма речима:

„Поштовани гости, драги Сикољани, већ четрнаест година почетком августа, кроз изворну музику, игре, народно стваралаштво чувамо успомену на хероину Чучук Стану, жену која је потекла из овог села и која је својом храброшћу, јачином и лепотом освојила срце највећег јунака са ових простора, Хајдук Вељка Петровића. Величина ове  необичне жене огледа се у њеној храбрости коју је показала пратећи легендарног јунака Вељка у стопу, бранећи Србију од Турака , не склањајући се ни од непријатељске сабље, ни од куршума. Манифестацијом „Чучук Станини дани„  шаљемо поруку да нисмо заборавили наше претке, њихова дела и слободарски дух. Вредност народа, коју чувамо неговањем управо оваквих светковина, заблистаће у пуном сјају данас у Сиколу и показати да смо на правом путу, кроз указивање поштовања према људима који су то заслужили. А наша поносна, одважна, храбра, ванвременска, срчана, мала Стана  је то свакако заслужила.“

Лик чувене Чучук Стане дочарала је Мира Ђурђевић, српска глумица, извођењем дела из монодраме о Чучук Стани, коју су Неготинци, Сикољани и Парижани имали прилику да одгледају почетком године.

 

У програму су учествовали чланови КУД „Чучук Стана“ из Сикола, КУД „Инвалиди рада“ из Бора, КУД „Доњи Лом“ из Видина у Бугарској, КУД „Извор“ из Кладурова код Петровца на Млави,  „Никола Пашић“ из Зајечара и „Карбулово“ из Карбулова.

 

Награђени су најбољи у следећим дисциплинама : бацање камена -  Драган Антић из КУД-а „Чучук Стана“ из Сикола, скок у даљ – Никола Вељковић из Сикола и друштва из Сикола и Кладурова у надвлачењу конопца.

 

Жика Микуљевић из Кладурова је проглашен за најбољег инструменталисту, Марија Стингић из Карбулова за најбољег соло певача, најбоља певачка женска група је „Доњи Лом“ из Бугарске, Група из Калдурова је носила је најоригиналнију женску, а чланови КУД-a „Чучук Стана“ из Сикола, најбољу мушку ношњу. Најбољи здравичар је Славољуб Станковић из Карбулова, најоригиналније игре извели су чланови КУД-а “Извор“ из Кладурова код Петровца на Млави.

 

За најлепшу учесницу манифестације проглашена је Анђела Машковић из Сикола. Свеукупни победник 14. „Чучук Станиних дана“ је КУД „Чучук Стана“ из Сикола.