Среда, 12. Септембар 2018.

У Прес центру УНС-а у Београду представљен програм 53. Мокрањчевих дана

У Прес центру Удружења новинара Србије  данас  је одржана конференција за новинаре посвећена овогодишњем фестивалу у част најзначајнијем српском композитору, Стевану Стојановићу Мокрањцу. У свом обраћању представницима штампаних и електронских медија, Владимир Величковић, председник Општине Неготин,  је истакао да се Неготин озбиљно припрема за 53.фестивал „Мокрањчеви дани“ у коме ће учествовати преко хиљаду уметника, педагога, хориста, Мокрањчевих следбеника.

„Током седам фестивалских дана, показаћемо како се чува успомена на Стевана Стојановића Мокрањца, најзначајнијег српског композитора, музичког педагога, диригента, врсног познаваоца фолклора  заслужног за увођење српског националног духа у уметничку музику. Министарство културе и информисања Републике Србије пружа веома значајну подршку организацији Фестивала „Мокрањчеви дани“. Захваљујем на подршци, као и бројним покровитељима и пријатељима фестивала који су увидели значај организовања Мокрањчевих дана. Неготин, родни град Стевана Мокрањца, од 15. до 21. септембра постаће музички центар Србије, којој је у аманет Мокрањац оставио трајне музичке вредности. Његово музичко стваралаштво, уткано у српску културну баштину, изводи се и ван граница наше земље и оставља неизбрисиви музички траг. Желим да вас замолим да програмски и медијски, дани посвећени Мокрањцу, буду наша заједничка мисија и приоритет. Позивам вас, представнике медијских кућа, да будете наши гости, да будете део фестивала и да српску  јавност подробно информишете о програмима који ће ове године бити реализовани. Позивам и грађане Србије да дођу у Неготин и осете дивну фестивалску атмосферу током Мокрањчевих дана.“.

О програму Фестивала говорила је проф. др Соња Маринковић, селектор фестивала. У име покровитеља фестивала обратио се Бранко Марковић, заменик директора команије „Еликсир“ Прахово која и ове године подржава организацију „Мокрањчевих дана“. О ликовном решењу визуелног идентитета 53. Мокрањчевих дана, који је дипломски рад нашег суграђанина Андреје Милошевића, као и слогану фестивала „Осу се небо звездама...“ по стиху из II Мокрањчеве руковети, говорио је Владимир Радић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“, организатор свечаности.   

Генерални покровитељи су Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Неготин а покровитељи СОКОЈ, Огранака ХЕ „Ђердап“, МТС, Дунав осигурање, Еликсир Прахово. Генерални медијски покровитељ РТС, медијски спонзор фестивала Радио Београд.