Субота, 25. Април 2020.

У ОПШТИНИ НЕГОТИН ЈОШ 30 ЗАРАЖЕНИХ ОД ВИРУСА КОРОНА


Због пораста новооболелих од вируса COVID-19 у општини Неготин Владимир Величковић, председник Општине Неготин и командант Штаба за ванредне ситуације сазвао је данас ванредну конференцију за новинаре на којој је саопштио најновије податке Завода за јавно здравље „Тимок“ из Зајечара о оболелима из Дома за старе "Радост".
„ Са данашњим резултатима из Завода за јавно здравље „Тимок“, на основу 40 узорака од којих су 32 обрађена, имамо званично 30 позитивних и два негативна лица и још осам резултата чекамо као и девет узорака из наше Ковид амбуланте у Неготину од 21. априла од којих су два негативна и седам је на чекању. Имамо три заражена радника Дома за старе „Радост“, једног припадника Војске Србије који обезбеђују дом од 30. марта и 26 штићеника који су позитивни. Оно што је највећи пропуст и чега смо се највише плашили, према информацијама које имамо, је да се у том дому није примењивао петнаестодневни сменски рад радника. За сада су сви оболели у стабилном здравственом стању, само два оболела имају повишену температуру, остали су без икаквих симптома. Ово је велики ударац за нас јер од почетка пандемије смо озбиљно радили и примењивали мере републичког и општинског кризног штаба. Имали смо мало заражених до данас иако смо имали велики прилив људи из иностранства. Добро смо се држали али ово се десило због пропуста људског фактора. Сада радимо на проналажењу свих контаката како би их све ставили у изолацију како се не би ширио вирус“ изјавио је медијима председник Величковић.
Због могућности да је у транспорту дошло до контаминације узоркованих плочица до краја дана биће урађени контролни тестови свих штићеника и запослених.
Здравствени центар Неготин чека мишљење надлежних органа о даљем поступању са новооболелима.
Иначе у Дому за старе "Радост" који су обезбеђивали припадници Восјке Србије има 40 штићеника и 16 радника.